fbpx
Kanta-Häme

Väärä pysäköinti on jo riskitekijä

Pelastuslaitokset tekevät palotarkastuksia vähintään kolmen huoneiston asuinrakennuksiin kerran kymmenessä vuodessa.  Huomautettavaa on usein muun muassa kulkureiteille ilmaantuneista esteistä.
 
Esimerkiksi Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen tikasauto vaatii leveydeltään kuuden, ja pituudeltaan kymmenen metrin vapaan tilan. 
 
– Yksikin istutus, väärin pysäköity auto tai vaikkapa valaisinpylväs voivat estää pelastussuunnitelman mukaisen pelastautumisen. Tietysti meillä on keinot raivata esteitä pois, mutta tulipaloissa minuutti on pitkä aika, paloinsinööri Jarkko Oinonen toteaa. 
 
Pelastustoimi törmää jatkuvasti sekä palotarkastuksissaan että todellisissa tulipaloissa savupoistoon, kerrostalojen numerointiin ja varateihin liittyviin ongelmiin.
 
– Ratkaisut olisivat saavutettuihin hyötyihin nähden edullisia. Suuri apu olisivat kerrostalojen sisäänkäynteihin asennettavat informaatiotaulut, jotka kertoisivat pelastustyöntekijöille esimerkiksi savunpoiston ratkaisut.                                                                                                                          
Usein on kyse tietämättömyydestä
Palotarkastuksissa kiinteistön paloturvallisuus selvitetään pistokokein.
 
– Useimmiten puutteissa on kyse tietämättömyydestä. Kulkuteille on jätetty lastenvaunuja tai muuta irtainta palokuormaa lisääviä tavaroita tai esineitä. Sisäänpääsy voi tuottaa ongelmia, kun ulko-ovessa on koodilukko, eikä ovenavaajan yhteystietoja ole missään näkyvillä.         
 
Palotarkastaja voi antaa taloyhtiölle korjausmääräyksen vakavista puutteista. Korjausaikataulu on neuvoteltava asia.
 
– Laki velvoittaa taloyhtiön päivittämään pelastussuunnitelmansa, jos olosuhteet muuttuvat tai vastuuhenkilöt vaihtuvat. Asukkaille päivitykset on annettava tiedoksi.
                                                                                                                                                                      
 
 

Menot