Kanta-Häme

Väärä unirytmi heittää muutkin asiat päälaelleen

Koulupudokkaat työllistävät eniten Tiina Tuoria, joka on etsivän nuorisotyön työntekijä Hattulassa.

Tuorin mukaan yllättävän usein koulun keskeytymisen taustalla on ollut se, että nuoren vuorokausirytmi on kääntynyt päälaelleen.

– Helposti käy niin, että nuori pelaa aamuyöhön, eikä jaksa sen takia nousta aamulla kouluun. Siitä tulee nopeasti kierre, jota on omin voimin vaikea katkaista.

Tiina Tuori sekä Hattulan vs. vapaa-aikatoimenjohtaja Jari Salmela toivovat, että nuorten vanhemmat ottaisivat yhteyttä, jos nuori ei tee mitään eikä käy missään. Samoin yhteyttä kannattaa ottaa, jos nuori valvoo yöt ja nukkuu päivät.

– Meille tulee yhteydenottoja esimerkiksi kouluilta, sosiaalitoimesta ja työkkäristä. Mutta jos nuori ei ole tekemisissä minkään tahon kanssa, me emme saa tietoa muualta kuin vanhemmilta, Tuori sanoo.

Pitkä tauko ei tee hyvää

Etsivä nuorisotyö käynnistyi Hattulassa syksyllä 2011, eli viime vuosi oli ensimmäinen kokonainen toimintavuosi. Sen aikana Tuorilla oli yli 30 asiakasta.

Etsivän nuorisotyön tarkoitus on auttaa peruskoulun päättäneitä 16–29-vuotiaita nuoria, joilla ei ole opiskelupaikkaa tai työpaikkaa. Myös koulun keskeyttäminen on sellainen tilanne, johon etsivä nuorisotyö voi puuttua.

Hattula on hiljattain solminut ammattiopisto Tavastian kanssa sopimuksen, jonka mukaan nuori voi ottaa vauhtia koulunkäyntiin työpajalta.

– Ajatuksena on, että jos opinnot ovat vaarassa keskeytyä, nuori voi tulla esimerkiksi muutamaksi viikoksi nuorten työpajalle, eikä hän menetä opiskeluoikeuttaan sen takia, Jari Salmela kertoo.

Tällainen sopimus on uutta Hämeenlinnan seudulla, mutta esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kunnat ja oppilaitokset ovat solmineet vastaavia.

– Se on osoittautunut hyväksi käytännöksi. Pikku tauko opiskelussa saattaa tehdä hyvää joissain tapauksissa, Tiina Tuori sanoo.

Hän korostaa kuitenkin, että nimenomaan lyhyt tauko voi tehdä hyvää. Sen sijaan kokonainen välivuosi tai puoli vuotta ei välttämättä ole suositeltava asia.

– Se on nuorelle pitkä aika olla tekemättä mitään. Kynnys uuden paikan hakuun kasvaa äkkiä, ja juuri peruskoulun päättäneet ovat etusijalla hauissa, Tuori miettii.

Jari Salmela kertoo, että vuoden alussa voimaan astunut nuorisotakuu vaatii ”nivelten rasvaamista” kunnassa.

– Varmistamme, että yhteistyö sujuu ja että oma koneisto on kunnossa. Mutta etsivä nuorisotyö on se tärkein työkalu tässäkin. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic