Kanta-Häme

Vaarallinen radon löytyy vain mittaamalla

Säteilyturvakeskuksen (STUK) jakamat 150 ilmaista radonmittauspurkkia tekivät hyvin kauppansa Hämeenlinnassa lauantaina. Mukaan sai myös ilmaisen ämpärin.

STUK oli jalkautunut Kauppakeskus Goodmaniin jakamaan infoa hajuttomasta ja näkymättömästä radioaktiivisesta kaasusta, joka aiheuttaa Suomessa vuosittain noin 300 keuhkosyöpää. Kanta-Häme harjualueineen on yksi Suomen pahimmista radonin riskialueista.

STUK:n tarkastajan Katja Kojon mukaan vain noin joka kymmenennessä pientalossa on tehty radonmittaus.

– Se on vähän. Radonpitoisuutta ei voi saada selville millään muulla keinolla kuin tutkimuksella. Moni on kuullut radonista, mutta sen vaarallisuutta ei joko uskota tai siitä ei tiedetä. Ehkä kaukana tulevaisuudessa olevat riskitkään eivät kiinnosta.

Aamu-tv:n haastattelu radonin vaarallisuudesta ja mahdollisuus saada ilmainen radonmittauspurkki houkuttelivat heti kymmeneltä hämeenlinnalaisen Jukka Leskisen kauppakeskus Goodmaniin.

Hän asuu Ahveniston harjualueen tuntumassa rintamamiestalossa.

– Talo on rakennettu 1951, eikä silloin tiedetty radonista mitään. Totta kai syöpäriski pelottaa. Tällä mittauksella saa mielenrauhan pienellä vaivalla.

– Jos tutkimustulokset niin osoittavat, pakko on tehdä korjaustoimenpiteet. Kustannukset eivät kuulosta kovin korkeilta, Leskinen sanoo.

Asunnon radonkorjaus maksaa keskimäärin 2 300 euroa. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic