fbpx
Kanta-Häme

Vääristynyt viesti

Galleria Koneen syyskuu on pimeä. Sitä ei pidä säikähtää, vaan astua rohkeasti sisään ja istua kirkonpenkkiin. Aitoon tuuloslaiseen kirkonpenkkiin.

– Kiva, että galleria sai järjestettyä paikalle oikean kirkonpenkin. Se sopii kontekstiin ja tuo oman elementin tähän juttuun, sanoo kuvataiteilija Juhani Koivumäki.

“Tämä juttu” on neliminuuttinen installaatio nimeltä Apostoli. Juonenkäänteitä liikaa paljastamatta voi kertoa, että teoksen rakennuspalikoina on käytetty Leonardo da Vincin maalausta Viimeinen ehtoollinen ja mystikko G.I. Guardjieffin (1866–1949) ajatusta kristinuskon merkitysten muuttumisesta vuosisatojen saatossa.

– Guardjieffin teorian mukaan Jeesuksen veri jaettiin apostoleille ihan kirjaimellisesti. Kulttuuri oli silloin niin erilainen. Jeesus oli radikaali idealisti, mutta nykyäänhän kristinusko on aika konservatiivista, sanoo Koivumäki.

– Ristiriita on räikeä. Tämän viestin vääristymisen halusin tuoda esille.

Vääristyneet ja vääristetyt viestit eivät ole uskontojen yksinoikeuksia, mutta ne ovat aiheesta erityisen hyviä esimerkkejä.

Koivumäen vanhempien töiden nimilistalta löytyy mm. Perisynti, Usko ja Rukous.

– Olen kiinnostunut uskonnollisesta kokemuksesta yleisessä mielessä, kokemuksen välittämisestä taiteessa. Näkökulmani on aika sosiologinen.

Maailma on uskonnollista taidetta väärällään, miksi valinta Apostolin kohdalla osui juuri da Vinciin?

– Viimeinen ehtoollinen on lähinnä väline. Näytän sen avulla aikahypyn. Version siitä, miten asiat ovat voineet olla ja miltä ne näyttävät nyt.

Hämeenlinnassa syntynyt kuvataiteenmaisteri asuu ja työskentelee Helsingissä. Koivumäen lyhytelokuvia on esitetty Suomessa ja eri puolilla maailmaa vuodesta 2002 lähtien.

Hän tekee myös valokuva- ja videotaidetta ja on pitänyt sekä yksityis- että ryhmänäyttelyitä ympäri maailmaa.

Apostoli on ollut esillä jo Helsingissä ja Berliinissä. Hämeenlinnan jälkeen sen matka jatkuu ainakin Camberraan, Poriin ja Riikaan.

– Elokuvafestarit ja galleriatilat, niihin yritän saada töitä esille. Se vaatii sinnikkyyttä, sillä kilpailua riittää.

Koivumäki on myös vetänyt lasten ja nuorten video- ja valokuvatyöpajoja Hämeenlinnassa, Berliinissä ja Phnom Penhissä. Itseään taiteilijana hän luonnehtii elokuvaorientoituneeksi.

– Mutta teoksen muoto määräytyy aina ajatuksen ja tunteen mukaan. Tärkeintä on viestin välittäminen parhaalla mahdollisella tavalla. HÄSA

Juhani Koivumäen Apostoli-installaatio Galleria Koneessa 29. syyskuuta asti.

Menot