Kanta-Häme

Vaatevallankumous ulottuu Hämeenlinnaan asti

Vaatevallankumous kehottaa kurkistamaan omaan vaatekaappiin aiempaa eettisemmin silmin. Tekstiiliteollisuudelta vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä vaativa vallankumous näkyy Hamkin Visamäen kampuksen ja Forssan lisäksi lauantaina myös kauppakeskus Tavastilassa.

Pari vuotta sitten Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat ja martat tekivät tekstiilivallankumousta torilla, mutta nyt otettiin tiistaina kantaa Visamäessä.

– Halusimme lähteä ilman muuta mukaan vallankumoukseen, sillä vaatteiden kierrätys on ollut aina Hamkissa tärkeää. Olemme olleet jo pitkään mukana Texvex-poistotekstiilipankin toiminnassa, jonka toiminta on jo vakiintunut hienosti, Hamkin kehittämispäällikkö Kirsi Sippola kertoo.

Vaatevallankumous näkyy ennen kaikkea internetissä.

Eri vaatemerkeiltä kysytään sosiaalisessa mediassa eli esimerkiksi Facebookissa tai Instagramissa #whomademyclothes eli kuka minun vaatteeni on tehnyt?

Kirsi Sippolalla oli varhain tiistaiaamuna vastuullinen tehtävä houkutella A-rakennuksessa liikkuvia valokuviin, jotka julkaistaan myöhemmin sosiaalisessa mediassa.

– Kuka tahansa voi pukea vaatteet nurinpäin, ottaa kuvan itsestä ja vaatemerkistä. Me lisäsimme jokaiseen kuvaan vielä Kuka teki vaatteeni? -kyltin muistuttamaan vaateteollisuutta vastuustaan. Ihmiset ovat tulleet kuviin mielellään, vaikka tämä heittäytymistä vaatiikin, Sippola kertoo.

Vaatevallankumous on patistellut vuodesta 2014 lähtien niin kuluttajia kuin vaatteiden valmistajiakin huomaamaan esimerkiksi vaatteiden ympäristövaikutukset. Suomalaiset heittävät joka vuosi pois yli kolmetoista kiloa tekstiiliä. Se on valtavaa resurssien tuhlaamista.

Vaatevallankumous huipentuu viikon ajaksi huhtikuussa.

– Kampanjaa vietetään yhtä aikaa yli 90 maassa. Kanta-Hämeessä siihen osallistutaan Hämeenlinnassa ja Forssassa. Koko Suomessa vaatevallankumous näkyy 30 tapahtumassa 15 eri paikkakunnalla, Sippola sanoo.

Kampanja syntyi, kun yli 1100 ompelutehtaan työntekijää kuoli 24. huhtikuuta neljä vuotta sitten Rana Plaza -rakennuksen romahduksessa Bangladeshissa.

Vaikka vaatevallankumous kiinnostaakin, eivät asiat ole liikahtaneet kuin nihkeästi eteenpäin neljässä vuodessa.

Tiistaina julkaistu Fashion Tranparency Index 2017 kertoo, että sadasta suurimmasta vaateteollisuuden yrityksestä ainoastaan 32 on julkaissut listat kaikista ompelutehtaistaan.

14 yritystä on julkaissut tiedot jo ompelua edeltävästä työvaiheesta. Yksikään vaatebrändi ei kerro käyttämänsä puuvillan alkuperää.

Kirsi Sippola ja tapahtumaa työharjoittelussa järjestänyt opiskelija Katja Laakso muistuttavat, että jokainen voi vaikuttaa. Koskaan ei kannattaisi ajatella, ettei omilla tekemisillä ole mitään väliä.

– Todella moni ajattelee nykyisin eettisesti ja uusia vaatteita ostetaan harkitusti, naiset pohtivat. HÄSA

Kuusi paikallista yrittäjää järjestää lauantaina 29. huhtikuuta 10–15 vaatekorjauspajan ompelimo-putiikki Artisanissa Tavastilassa Hämeenlinnassa.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic