Kanta-Häme

Vaatteiden kulutuksessa vain pieniä eroja sukupuolien välillä

Vaatekaapista lähtöpassit saava vaate on ollut keskimäärin käytössä noin viisi vuotta. Kaikkein pisimpään käytössä ovat ulkovaatteet, joiden käyttöikä on yli seitsemän vuotta. Nopeimmin vaihtuvat sukat ja alusvaatteet, jotka ovat käytössä kahdesta kolmeen vuoteen, selviää Suomen ympäristökeskuksen TEXJÄTE-tutkimushankkeen tilastoista.

Ero naisten ja miesten vaatteiden kulutuksessa on kuitenkin häviävän pieni. Kun naisilla sama vaate on käytössä hieman yli neljän vuoden ajan, miehillä vaatteen käyttöikä jää alle viiteen vuoteen.

Naiset eivät aina kuitenkaan luovu käyttämistään vaatteista nopeammin kuin miehet. Miehet esimerkiksi heittävät naisia nopeammin pois käytöstä sukkia, housuja ja kenkiä. Naiset puolestaan luopuvat miehiä nopeammin käyttämistään ulkovaatteista ja paidoista.

Tutkimushankkeen mukaan yli 90 % luopuu vaatteista sen takia, että ne ovat kuluneet rikki. Kyllästymisen vaatteeseen mainitsee alle puolet vastaajista. Kaksivuotisen tutkimushankkeen tarkoituksena on ollut selvittää keinoja, joilla voidaan vähentää tekstiilijätettä. Tällä hetkellä tekstiilijätettä syntyy vuosittain noin 13,2 kiloa jokaista suomalaista kohden.

Vinkit kuluttajalle

•Hanki vaatteita harkiten ja vain tarpeeseen.

•Valitse kestäviä vaatteita.

•Suosi käytettyjä tai kierrätysmateriaaleista valmistettuja vaatteita.

•Huolla ja tuunaa vaatteita niin että ne kestävät pitkään.

•Kun luovut vaatteesta, arvioi onko se edelleen käyttökelpoinen vai jätettä.

•Toimita vaate keräyspisteeseen tai kirpputorille.

Lähde: TEXJÄTE-hanke, SYKE

Päivän lehti

9.4.2020