Kanta-Häme

Lammilainen Voglia suunnittelee vaatteiden vuokrauspalvelua kertakäyttökulttuuria vastaan

Vaatteen omistamisen sijaan vuokraaminen kiinnostaa nyt kuluttajia ja yrityksiä.
Vuokraisitko vaatteita? Aino Anttila, eläkeläinen: "Tällä hetkellä omistan huomattavasti vähemmän vaatteita. Olen karsinut vaatteitani paljon. Riippuu paljon elämäntilanteesta, kuinka paljon vaatteita omistaa. Työelämässä tarvitsee enemmän vaatteita kuin eläkkeellä. Vaatteiden vuokraus ei sopisi minulle ja ajatus tuntuu vieraalta. Voisin kuvitella sen sopivan sellaiselle ihmiselle, jonka tarvitsee edustaa paljon." Kuva: Riku Hasari
Vuokraisitko vaatteita? Aino Anttila, eläkeläinen: "Tällä hetkellä omistan huomattavasti vähemmän vaatteita. Olen karsinut vaatteitani paljon. Riippuu paljon elämäntilanteesta, kuinka paljon vaatteita omistaa. Työelämässä tarvitsee enemmän vaatteita kuin eläkkeellä. Vaatteiden vuokraus ei sopisi minulle ja ajatus tuntuu vieraalta. Voisin kuvitella sen sopivan sellaiselle ihmiselle, jonka tarvitsee edustaa paljon." Kuva: Riku Hasari

Yhä useampi vaateliike haluaa olla mukana muodissa kestävällä tavalla. Tästä kertoo vaatteiden vuokrauspalvelujen yleistyminen tekstiili- ja vaatetusalan yritysten kivijalkakauppoihin.

Vuokraus on silloin sopiva vaihtoehto, jos vaatekaappi kärsii tilanpuutteesta tai vaatteen käyttöä suunnittelee vain yhdeksi illaksi. Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna Kaisa Auvinen kertoo, että vaatteiden vuokrauksesta ovat kiinnostuneet sekä kuluttajat että yrittäjät.

– Selvästä trendistä ei kuitenkaan vielä voida puhua, Auvinen toteaa.

 

Naistenvaateyritys Voglia on myynyt vaatteita vuodesta 1983 alkaen. Nyt yritys suunnittelee kivijalkakauppojensa yhteyteen vaatteiden vuokrauspalvelua, jonka toiminnan olisi tarkoitus käynnistyä ensi vuoden puolella.

Juhlavaatteiden lisäksi vuokrattavaksi saisi kaikkia valikoimasta löytyviä vaatteita. Pieni mahdollisuus on, että Voglian vaatteiden vuokrauspalvelua testataan myöhemmin syksyllä aukeavassa kauppakeskus Triplassa, Pasilassa.

Voglian toimitusjohtajan Markku Virtasen mukaan suhtautuminen omistamiseen on muuttunut. Pikamuodista ollaan pikkuhiljaa siirtymässä kohti ekologisempaa tapaa kuluttaa, joten vuokrauspalvelut ovat yksi vastaus ekonälkäisille kuluttajille.

– Sen sijaan, että yrittäisimme tuoda uusia värejä ja materiaaleja, pyrimme jatkossa tekemään kestävän kehityksen mukaisesti tuotteita, Virtanen kertoo.

 

"En osaa sanoa paljon omistan vaatteita, kun ei ole vaimoa mukana kertomassa. Luultavasti kaapista löytyy pino sekä housuja että paitoja. On hyvä olla jokaiselle päivälle eri vaatteet. Olisin valmis vuokraamaan ainakin juhlavaatteita." Kuva: Riku Hasari
Vuokraisitko vaatteita? Marko Salakari, opettaja: ”En osaa sanoa paljonko omistan vaatteita, kun ei ole vaimoa mukana kertomassa. Luultavasti kaapista löytyy pino sekä housuja että paitoja. On hyvä olla jokaiselle päivälle eri vaatteet. Olisin valmis vuokraamaan ainakin juhlavaatteita.” Kuva: Riku Hasari

 

Pikamuotia ja kulutusta vastaan taisteleva clothing as a service -malli muuttaa vaatteen palveluksi. Vaatteen sijasta maksetaankin sen käytöstä. Mallin alla voi toimia useita vuokraustapoja – yksi niistä on vaatekauppojen vuokraamot.

Vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija Anniina Nurmi uskoo vaatteiden vuokrauspalveluiden yleistymiseen. Vihreät vaatteet -sivustoa ylläpitävän Nurmen mukaan näin vaatteille saadaan parempi käyttöaste, kun luovutaan kertakäyttökulttuurista.

– Tällä hetkellä suurin osa vaatteistamme lojuu kaapissa käyttämättömänä, Nurmi arvioi.

Myös Virtanen näkee kasvavana trendinä käytännöllisyyden, kun puhutaan vaatehankinnoista. Nykyihminen arvostaa tilaa myös vaatekaapissaan, eikä halua omistaa turhia heräteostoksia.

– Miksi kantaa mukanaan vaatetta, kun sen voi kätevästi vuokrata jostakin? Virtanen pohtii.

 

Clothing as a service liputtaa kestävyyden ja laadun nimeen. Malli on luotu, jotta pitkäaikaisten tuotteiden valmistaminen tulisi pikamuotia kannattavammaksi. Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen muistuttaakin, että vuokrattaessa yksittäisen vaatteen elinkaari pitenee.

Samaa vaatetta voi jälleenvuokrata useita kertoja, kun taas yksittäisen henkilön käytössä vaate kestää huomattavasti vähemmän aikaa. Vuokrausmallilla voi olla myös suoria vaikutuksia vaatteen valmistusmateriaaleihin.

– Laadukkailla materiaaleilla valmistetut vaatteet kestävät vuokrausta paremmin, Auvinen kertoo.

 

Vuokraisitko vaatteita? Marko Salakari, opettaja: "En osaa sanoa paljon omistan vaatteita, kun ei ole vaimoa mukana kertomassa. Luultavasti kaapista löytyy pino sekä housuja että paitoja. On hyvä olla jokaiselle päivälle eri vaatteet. Olisin valmis vuokraamaan ainakin juhlavaatteita." Kuva: Riku Hasari Roosa Suutari, opiskelija: "En omista montaa vaatetta. Oikeastaan kaikki vaatteeni mahtuvat yhteen matkalaukkuun. Ostan uusia vaatteita, kun välttämättä tarvitsen. On hyvä, että vaatekaapissa on muutama vaate puhtaana käyttöä varten. Olisin valmis vuokraamaan vaatteita, joita en normaalisti käytä, myös arkivaatteita, ettei tulisi tuhlattua." Kuva: Riku Hasari
Vuokraisitko vaatteita? Roosa Suutari, opiskelija: ”En omista monta vaatetta. Oikeastaan kaikki vaatteeni mahtuvat yhteen matkalaukkuun. Ostan uusia vaatteita, kun välttämättä tarvitsen. On hyvä, että vaatekaapissa on muutama vaate puhtaana käyttöä varten. Olisin valmis vuokraamaan vaatteita, joita en normaalisti käytä, myös arkivaatteita, ettei tulisi tuhlattua.” Kuva: Riku Hasari

 

Sekä Auvinen että Virtanen ja Nurmi puhuvat asennemuutoksesta. Vaatteiden vuokrauspalvelun ja clothing as a service -mallin suurin haaste löytyykin kuluttajien valinnoista ja tavoista kuluttaa.

– Suurin haaste on edelleen, miten ihmiset vaatteiden vuokraamisen mieltävät, Virtanen toteaa.

Nurmen mukaan vaatteiden vuokraamisesta tulee tehdä ennen kaikkea helppoa ja miellyttävää asiakkaiden näkökulmasta.

– Täytyy miettiä keinoja, joilla vuokraaminen voi kilpailla ostamisen kanssa. HÄSA

Jutun viimeistä kuvatekstiä korjattu 7.5.2019 kello 8.43. Kuvassa Roosa Suutari eikä Marko Salakari.

Clothing as a service -malli

Vaate muuttuu palveluksi, joten kuluttaja ei maksa enää vaatteesta itsestään, vaan sen vuokraamisesta.

Vaatekauppa voi tarjota asiakkailleen osaa tuotteistaan vuokrattaviksi omassa kivijalkaliikkeessään.

Vaatemerkki voi vuokrata omaa mallistoaan niin yksittäisille ihmisille kuin yrityksillekin.

Vuokraus voi tapahtua sovelluksen kautta, jolloin vaate toimitetaan kotiovelle tai haettavaksi vaihtopisteestä.

Palvelu voi toimia myös fyysisestä tilasta käsin esimerkiksi tavaratalon tai vaatelainaamon kautta.

Lähde: Vihreät vaatteet, http://www.vihreatvaatteet.com/vaate-vuokralle/

 

Päivän lehti

4.7.2020