Kanta-Häme Janakkala

Vähikkälän koululle 140 vuotta mittariin – Vielä 1960-luvulla kouluun hiihdettiin ja välitunneillakin hiihdettiin

Koulutoiminta Vähikkälässä alkoi 1879. Silloin Eiffelin tornista ei ollut tietoakaan, Panaman kanavaa ei oltu rakennettu ja ajatus diesel-moottorista vasta kyti keksijänsä päässä.
Kädet nousivat ylös, kun avoimien ovien väki äänesti siitä pitäisikö Timo Kekin laulaa. Heinillä härkien kaukalon otettiin lopulta yhteislauluna. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Kädet nousivat ylös, kun avoimien ovien väki äänesti siitä pitäisikö Timo Kekin laulaa. Heinillä härkien kaukalon otettiin lopulta yhteislauluna. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Vähikkälän koulu Janakkalassa juhlisti 140 vuoden taivaltaan avoimilla ovilla keskiviikkona 4.12.

Eiffelin torniakin vanhempi kyläkoulu on seissyt mäellään vuodesta 1881 asti. Koulun perustamisesta päätettiin kuitenkin kyläkokouksessa jo 1879, silloin ensimmäiseksi koulupaikaksi löytyi Tervakoski oy:n omistaman Toivan kartanon sivurakennus. Yhtiö antoi sen kyläkoulun käyttöön kahdeksi vuodeksi ilman vuokraa.

Aloite uutta koulurakennusta varten tuli janakkalalaiselta ompeluseuralta, joka lähetti kirjeen kuntakokoukselle. Ompeluseura osti koululle jopa tontin.

Nykyaikaiseen tapaan myös silloin valittiin rakennustoimikunta, jossa oli kaksi vähikkäläläistä ja edustusta muualta Janakkalasta. Mukana oli esimerkiksi valtiopäivämies Kustaa Kiipula, joka tunnetaan nykyäänkin Kanta-Hämeessä nimeään kantavan koulutus- ja kuntoutuskeskuksen ansiosta.

– Koulusta laadittiin piirustukset ja järjestettiin urakkakilpailu. Nykypäivän näkökulmasta on ehkä hieman kyseenalaista, että kilpailutuksen voitti yksi rakennustoimikunnan jäsenistä, kertoo Merja Taponen, Janakkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja Vähikkälän koulun entinen oppilas.

Voittaja oli Sauvolan kartanon omistaja, joka omista tarpeistaan suostui tekemään työn 5 000 markalla.

Ruokailut muuttuneet vuosien saatossa

Taposesta koulu näyttää pitkälti samalta kuin hänen koulutaipaleellaan 1960-luvulla.

Nykyisessä ruokalassa oli hänen muistaakseen silloin neuvola ja lapset söivät sen viereisessä eteistilassa. Juhlassa jutustelleet vanhemmat Vähikkälän kouluveteraanit, kuten Timo Kekki, söivät vielä koululuokissa.

Puheessaan Kekki muisteli kouluruokaa, etenkin sienisalaattia, jota hän ei nykypäivänäkään voi sietää.

Välitunneilla hypättiin myös mäkeä

Koulun pihalla on leikitty jo yli vuosisata. Keskiviikkona lapset leikkivät innoissaan joulukuun lauhuudessa.

Vuosien varrella leikit ovat muuttaneet muotoaan. Taponen muistelee, että aikoinaan perinteenä oli leikkiä lolloa, joka oli eräänlainen hipan risteytys, jossa käytettiin apuna koulun pihan vanhaa koivua, lollopuuta. Kekki muisteli, että pihalla pelattiin pesäpallon kaltaista neljä maalia -peliä.

Talvisin tietenkin hiihdettiin kouluun. Välitunneillakin hiihdettiin ja saatettiin lähteä vaikka läheiseen rinteeseen hyppäämään mäkeä suksilla.

Vuosikymmenen oppilasennätykset paukkuivat

Kun koulutoimintaa kylässä oli takana jo tasan 100 vuotta, oltiin kriisin kynnyksellä. Koulussa olisi ollut seuraavana syksynä enää 11 oppilasta. Valtionapua saadakseen kouluissa piti olla vähintään 12 oppilasta.

Silloin kutsuttiin koolle ensimmäinen kyläkokous. Kokouksen tekemän tonttimarkkinoinnin avulla kylään saatiinkin uusia asukkaita ja koulu pelastui.

Vähikkälän koulun apulaisjohtaja Janne Heikkonen kertoo, että koulussa on nyt tehty vuosikymmenen oppilasennätys, 37 oppilasta. Tällä hetkellä ennusteet näyttävät siis hyvältä.

Torstaina 5.12. koko kylä juhlii. Seurantalo täyttää tänä vuonna 80 vuotta ja kyläyhdistys 40 vuotta. Juhlat Seurantalolla alkavat kello 17.30.