Kanta-Häme

Vähikkälän sorapäätöksistä 17 valitusta hallinto-oikeuteen

Kyöstilänharjua ja Kansalanharjua koskevista maa-ainesten ottoluvista on tehty yhteensä 17 valitusta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Harjut sijaitsevat Janakkalan Vähikkälässä.

Janakkalan ympäristölautakunta päätti luvista toukokuussa. Kyöstilänharjun lupa koskee noin miljoonan kiintokuutiometrin ottoa kymmenen vuoden aikana. Lupa myönnettiin Niemisen Sora oy:lle.

Kyöstilänharju on uusi alue

Kyöstilänharjulta ei ole aiemmin otettu soraa. Se sijaitsee runsaan kilometrin verran pohjoiseen Vähikkälän keskustasta.

Alue on ensimmäisen luokan pohjavesialuetta. Lupahakemuksen vuoksi harjulla tehtiin yva-selvitys vuosina 2011–2013.

Soranottoa ei ole alueella aloitettu, sillä yrityksellä ei ole oikeutta aloittaa toimintaa ennen kuin lupa on saanut lainvoiman.

Kansalanharjulle myönnettiin lupa 65 000 kuution ottoa varten. Tämä määrä oli jäänyt ottamatta vanhan, umpeen menneen luvan aikana. Toimija Kansalanharjulla on Sorajalostus Kurjenmäki.

Kyöstilänharjusta 12 valitusta

Kyöstilänharjun luvasta on tullut hallinto-oikeuteen kaksitoista valitusta. Valittajina on useita yksityishenkilöitä sekä Valajärven suojeluyhdistys ja Vähikkälän väljämä -yhdistys.

Kansalanharjun luvasta valituksia on viisi. Yksityishenkilöiden lisäksi valittajien joukossa on Vähikkälän väljämä. Muutenkin kaikki Kansalanharjusta valittaneet valittivat myös Kyöstilänharju-päätöksestä. (HäSa)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic