Kanta-Häme

Vähikkäläntien ylittäminen turvallisemmaksi

Vähikkäläntien ylitys Tervajoentien risteyksessä Tervakoskella on turvaton jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Kevyelle liikenteelle vaarallinen on myös Tervajoentien ylitys. Janakkalan tekninen lautakunta katsoo, että teiden ylityskohdat vaativat parannuksia.

Molempia ylityskohtia käytetään paljon, ja kulkijoina on paljon myös lapsia ja nuoria. Lisäksi autot ajavat Vähikkäläntiellä usein kovempaa vauhtia kuin nopeusrajoitus sallisi.

Ongelma on myös siinä, että Vähikkäläntie on suhteellisen leveä. Suojatietä pitkin ylitettävä matka on pitkä etenkin lapsille ja vanhuksille.

Demarien aloite

Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä teki kesällä valtuustoaloitteen liikenneturvallisuuden parantamiseksi Tervajoentien ja Vähikkäläntien kevyen liikenteen väylillä. Aloitteessa esitetään korotettujen suojateiden rakentamista.

Tekninen lautakunta käsitteli valtuustoaloitetta tiistaina.

– Turvallisuuden parantamisesta laaditaan suunnitelmat tänä vuonna, sanoo kunnan maanrakennuspäällikkö Martti Kuikka.

Hänen mukaansa ensimmäiseksi korjattava kohde olisi Vähikkäläntien suojatie, koska se on vaarallisempi. Sitä on tarkoitus parantaa ensi vuonna, ja Tervajoentien suojatien rakentaminen menisi sitten vuodelle 2014.

Vähikkäläntie on kuitenkin valtion maantie, ja siksi korjaustoimet on suunniteltava yhteistyössä Uudenmaan ely-keskuksen kanssa. Mikäli elyn kanssa ei päästä parantamistoimissa yksimielisyyteen, Tervajoen suojatie voidaan rakentaa ensin eli ensi vuonna.

Keskisaareke yksi vaihtoehto

Kuikka ei kuitenkaan tässä vaiheessa puhu korotetuista suojateistä, kuten aloitteessa esitetään.

– Turvallisuutta voidaan parantaa muullakin keinolla. Esimerkiksi Vähikkäläntielle voitaisiin tehdä keskisaarekkeet, jotta jalankulkijan ei tarvitsisi ylittää koko tietä kerrallaan.

Janakkalan kunnan budjetissa on vuosittain varattu 15 000 euroa liikenneturvallisuutta parantaviin töihin. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020