Kanta-Häme

Vahva selkänoja toivotettaisiin tervetulleeksi

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n ja Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n jäsenliittojen suunnittelema uusi palkansaajakeskusjärjestö herättää innostusta hämeenlinnalaisilla työpaikoilla.

Keskusjärjestöön kuuluisi yhteensä 1,5 miljoonaa jäsentä, jos kaikkien 22 yhdistymistä kannattavan ammattiliiton jäsenet liittyisivät siihen.

Osuuskauppa Hämeenmaan alueluottamusmies ja Pamin työttömyyskassan hallituksen varapuheenjohtaja Sirpa Laakso on tyytyväinen ehdotukseen.

– Se on hieno juttu, nythän järjestöissä on todella raskas hallinto. Yhteinen keskusjärjestö keventäisi hallintoa ja toisi samalla myös säästöjä.

Laakson mukaan yhteinen keskusjärjestö toisi lisää vahvuutta ja selkänojaa eri ammattiliitoille. Hänen mielestään se olisi suuri vastavoima Elinkeinoelämän keskusliitto EK:lle.

– Välillä tuntuu, että neuvotteluissa olemme aivan EK:n vietävissä.

Tällä hetkellä korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava on ilmaissut, ettei ole kiinnostunut lähtemään mukaan uuteen jättiliittoon. Se olisi siten ainut ulkopuolelle jättäytyvä palkansaajien keskusjärjestö.

– En osaa sanoa, mitä Akava tekee, mutta mielestäni sen kannattaisi lähteä mukaan, pohtii Laakso.

Parannuksia joukkovoimalla

Laakson mukaan silloin, kun on taloudellisesti huono aika, ei ole erityisesti tarvetta puhua rahasta, mutta työehtosopimuksesta voidaan kyllä puhua. Se olisikin olennainen neuvottelukohde uudelle järjestölle.

Esimerkiksi vanhemman oikeutta hoitaa sairasta lasta kotona voitaisiin hänen mukaansa venyttää 12 ikävuoteen asti. Liitto voisi parantaa myös pitkään työskennelleiden asemaa. Laakso toivoisi esimerkiksi pidennettyä lomaa työvuosien perusteella.

Suunnitelmien mukaan uusi keskusjärjestö aloittaisi vuonna 2016. Se olisi Laakson mukaan realistinen aikataulu.

– Silloin isot liittokokoukset on pidetty.

Jääkö joku jalkoihin?

SSAB Europen luottamusmies Karo Suoknuuti ei ole vielä ehtinyt muodostaa virallista kantaansa asiaan.

– Tiettyjä hyötyjä yhdessä keskusjärjestössä voisi olla, kunhan se ajaisi kaikkien etuja. Tällä hetkellä työnantajapuoli on kerännyt yhden vaikutusvaltaisen porukan, EK:n, joka kaipaisi kyllä vastavoimaa.

Suoknuuti kertoo myös, että yhteistyötä on oikeastaan tehty SAK:n ja STTK:n kesken jo nyt esimerkiksi eläkeratkaisusta ja palkankorotuksista neuvoteltaessa.

Hän näkee suuressa järjestössä kuitenkin myös uhkia.

– On mahdollista, että noin suuressa liitossa jokin alue jää vähemmälle, ja kaikkien etuja ei ajeta yhtä hyvin.

Suoknuuti korostaakin, että valmistelutyö on tehtävä huolella ja taustat tutkittava.

Myös sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn Hämeenlinnan pääluottamusmies Marja-Liisa Forsell on sitä mieltä, että on hyvä, että asiaa selvitetään.

– Täällähän paikallisesti tehdään jo valmiiksi paljon yhteistyötä Superin ja JHL:n kanssa ilman isompia yhdistymisiäkään. (HäSa)