Kanta-Häme

Vahvat kuvat imaisevat mykkään maailmaan

– Mykkiset on meille oikeastaan sellainen kesäkauden loppuhuipennus, jota ei juuri väliin jätetä. Käymme katsomassa hyviä elokuvia mieheni kanssa ja muualla asuvia ystäviä tulee usein vieraaksemme juuri Mykkäelokuvajuhlien aikaan, kertoo Anna-Maria Silfvenius.

Silfveniukselle mykkäelokuvat ovat muistuma lapsuuden arjesta, sillä ne olivat osa silloisten ja ainoiden televisiokanavien ohjelmistoa.

– Muistan katselleeni etenkin Ohukainen ja Paksukainen -elokuvia televisiosta. Forssan Mykkäelokuvafestivaaleilla olen sitten saanut tutustua muuhunkin mykkään kuin komediaan. Ennen äänielokuvaa tehtiin myös todella hyviä draamoja, hän toteaa.

Mustavalkoinen …vie mukanaan

Mustavalkoinen elokuva imaisee mukaansa, ja vain säestys tukee elämystä. Mykkäelokuvassa on Silfveniuksen mukaan oma lumonsa.

– Kuvan voima tulee paremmin esille kuin esimerkiksi tehosteiden ja äänien täyttämässä nykyelokuvassa. Taidokkaat kuvat jäävät mykkäelokuvista paremmin muistiin kuin 3D-kokemuksista.

Moni elokuvaohjaaja on aloittanut uransa mykällä elokuvalla ja siirtynyt myöhemmin äänielokuvaan.

– Oli hieno huomata, että esimerkiksi Alfred Hitchcockin psykologinen mestarillisuus näkyi jo hänen varhaistuotannossaan. Vaikken mikään elokuvatutkija olekaan, vanhoja elokuvia katsellessa tajuaa myös sen, kuinka kauan sitten keksityt ideat ovat edelleen käytössä.

Elävä säestysmusiikki on tietysti oma herkkunsa. Silfvenius on paikalla, kun sunnuntaina Chaplinin City Lights (Kaupungin valot) esitetään Feeniksissä.

Siellä musiikista vastaa Sibelius-Akatemian opiskelijoista koottu 50 soittajan filmiorkesteri, jota johtaa Heikki Elo.

Elokuvan ystävien …paratiisi

Forssan Mykkäelokuvafestivaalit on ollut Silfveniukselle ohittamaton tapahtuma siitä asti, kun perhe muutti kaupunkiin.

– Ensimmäisellä kerralla menimme uteliaina katsomaan mistä tapahtumassa on kyse, ja se koukutti heti. Olisiko yksi vuosi jäänyt väliin, hän laskee.

Forssassa on kaksi elokuvateatteria ja tarjolla sellainen ohjelmisto, jota ei pienessä kaupungissa yleensä ole.

– Kyllähän täällä elokuvan ystäviä hemmotellaan, hän myöntää. (HäSa)

XV Forssan Kansainväliset Mykkäelokuvafestivaalit 25.-31.8.

Johanna Puukka

 

 

Menot