Kanta-Häme

Vahvat tuoksut kiusaavat keskussairaalaa

Ennen kaikkea vahvojen parta- ja hajuvesien tuoksut aiheuttavat ongelmia Kanta-Hämeen keskussairaalassa henkilökunnan ja potilaiden keskuudessa. Sairaala on kehottanut välttämään hajusteiden käyttöä, mutta kehotukset kaikuvat kuuroille korville.

– Olemme tähän asti kuvitelleet, että riittäisi, kun muistutamme hajusteista potilasohjeissamme, mutta ei se näytä riittävän. Kiersin tänään juuri sairaalan ja huomasin, että monessa paikassa muistutetaan savuttomuudesta. Miksei myös hajuttomuudesta, sairaanhoitaja Marja Suvanto kliinisen fysiologian osastolta sanoo.

Suomalaisista 10-40 prosenttia kärsii tuoksuyliherkkyydestä. Oireet ovat monenkirjavat aina nenävuodoista päänsärkyyn, uupumukseen ja sydämentykytykseen.

– Meitä on yliherkkiä yhtälailla potilaita kuin henkilökuntaakin. Henkilökunnan jäsen on joutunut jäämään jopa sairauslomalle vahvojen tuoksujen takia, Marja Suvanto korostaa.

Kliinisen fysiologian osastolla vahvat tuoksut ovat erityisen hankala asia, sillä potilaista suuri osa on astmaatikkoja tai keuhkojen takia jatkotutkimuksissa. Heihin tuoksut vaikuttavat vielä terveitä ihmisiä huomattavasti vahvemmin.

Oma tuoksuminen on vahvasti henkilökohtainen asia ja siihen on vaikea kenenkään puuttua tai edes asiasta huomauttaa. Marja Suvanto kuitenkin toivoo ymmärrystä ja huomaavaisuutta hankalaan tilanteeseen.

Potilaiden saattajat eivät ole yleensä edes tietoisia sairaalan hajuttomuudesta.

– Pahin tilanne on yleensä odotusaulassa, kun monta ihmistä on samassa tilassa. Nenä tottuu ja turtuu tuoksuun ja saa vain lisäämään tuoksun määrää, Marja Suvanto sanoo.

Itsekin tuoksuyliherkkyydestä kärsivä Marja Suvanto toivoo jokaisen sairaalaan tulevan lukevan potilasohjeet aina uudestaan, kun sairaalareissu on edessä. Vahvat tuoksut voisi unohtaa edes silloin.

– Pahimmassa tapauksessa pitkään odotetut tutkimukset voivat mennä pilalle voimakkaiden tuoksujen aiheuttaman reaktion takia. Sitä ei kai kukaan kenellekään toivoisi, Marja Suvanto huomauttaa.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic