Kanta-Häme

Vaihteeksi hyviä uutisia asuntokaupasta: "Suomen asuntomarkkinoilla poikkeuksellisen monta suojaavaa tekijää"

Kiinteistömaailman barometrin mukaan Hämeenlinnassa on hyvä tasapaino käytettyjen asuntojen myynnissä ja kysynnässä, mutta uusista, pienistä kerrostaloasunnoista on ylitarjontaa. "Ostajan pitää asunnon arvonkehityksen kannalta olla tavallista tarkempi."
Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppa käy barometrin mukaan Hämeenlinnassa kohtuullisesti. Arkistokuva

Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjäbarometrin mukaan asuntomarkkina käy osassa Suomea hyvin talouden ikävistä signaaleista huolimatta.

Kuluneen kesäkauden asuntokauppa on sujunut edellisvuotta selvästi paremmin, ja myös eteenpäin katsottaessa valtaosa välittäjistä odottaa vakaata kehitystä.

Kiinteistömaailma Oy:n tuore toimitusjohtaja Risto Kyhälä ei pidä tulosta yllättävänä.

– Maailmantalouden riskejä vastaan suomalaisessa asuntomarkkinassa on poikkeuksellisen monta suojaavaa tekijää. Asunto-osakeyhtiöiden hallinta ja hoito ovat huippuluokkaa, meillä on erinomaisesti toimiva asuntorahoitusjärjestelmä ja Suomeen rakennettavien asuntojen laatu on korkea.

 

Suomi on jaettu barometrissä neljään alueeseen: pääkaupunkiseutuun, muuhun Uusimaahan, isompiin aluekeskuksiin joihin Hämeenlinna lasketaan, sekä muuhun Suomeen.

Barometrin mukaan pienten käytettyjen asuntojen kysyntä vahvistuu edelleen, ja käytettyjen asuntojen tarjonnassa ja kysynnässä on hyvä tasapaino.

Uusissa asunnoissa ylitarjontaa on pienissä kerrostaloasunnoissa isoissa aluekeskuksissa, joita ovat Tampere, Turku, Oulu, Lahti, Jyväskylä, Kuopio, Seinäjoki, Vaasa ja Hämeenlinna.

Aluekeskuksissa asuntojen hinnat kehittyvät hitaasti, ja kauppahinnoissa nähdään Kiinteistömaailman mukaan maltillisia nousuja ja laskuja.

– Näissä kaupungeissa ostajan pitää asunnon arvonkehityksen kannalta olla taloyhtiön taloudellisen tilanteen ja sijainnin suhteen tavallista tarkempi, Kyhälä toteaa tiedotteessa.

Päivän lehti

27.2.2020