Kanta-Häme

Vaihto-oppilas tuo maailman mukanaan

 

Parolassa asuva Lindstedtin perhe kannustaa ihmisiä avaamaan ovensa ulkomailta tuleville nuorille vaihto-oppilaille. Pelkästään Youth For Understanding ry:n (YFU) kautta elokuussa saapuu Suomeeen noin 70 ulkomaista vaihto-oppilasta, joille etsitään parhaillaan isäntäperheitä ympäri maata..
 
– Ongelmana on, että tulijoita olisi, mutta asiasta innostuneita perheitä on harvassa. Ehkä suomalaiset jännittävät puhua vierasta kieltä, Päivi Lindstedt sanoo.
 
Vähintään yhden perheenjäsenen on kuitenkin puhuttava englantia tai vaihto-oppilaan äidinkieltä, jotta alku sujuisi paremmin. Lindstedtit kuitenkin huomauttavat, ettei kielitaidosta kannata olla huolissaan.
 
– Lukiotason englannilla pärjää jo loistavasti. Vaihto-oppilas oppii nopeasti myös suomea, jos sitä hänelle koko ajan puhutaan, Timo Lindstedt vakuuttaa.
 
Odotukset ylittyivät
 
Perhe sai viime syksynä uuden jäsenen, kun Alejandra Arsuaga Jiménez saapui Hattulaan Meksikosta. Parolan lukiossa toisen vuosikurssin opiskelijana vieraileva Ale halusi Suomeen vaihtoon, koska erilainen kulttuuri ja luonto kiinnostivat. Talvessa onkin ollut ihmettelemistä.
 
– Tiesin että talvet ovat kylmiä. En kuitenkaan odottanut, että kylmyys kestäisi näin pitkään. Olen päässyt saunomaan, luistelemaan, hiihtämään ja uimaan avannossa. Meillä päin ne eivät onnistuisi, sillä Meksikossa talvet ovat kuin Suomen kesät, Mexico Cityn esikaupungista kotoisin oleva Ale nauraa.
 
Kummastusta herättivät myös koulumatkat. Viiden miljoonan asukkaan levottomassa Pueblassa ei ole puhettakaan, että kouluun voisi kulkea kävellen. Meksikossa kulkulupia joutuu esittämään lukuisissa tarkastuspisteissä.
 
Apuna netti
 
Ennen Suomeen saapumistaan Ale tutustui lukiotovereihinsa alkuun Facebookin kautta.
 
– Suomalaiset ovat ujoja, mutta rehtejä ja ystävällisiä ihmisiä. Yhteinen kielemme on ollut pääasiassa englanti, ehkä tulevien yo-kirjoitusten takia. Olen oppinut myös hieman suomea. Moro on hauska ja outo sana, jonka kuulee päivittäin.
 
–  Vanhempiini pidän yhteyttä Skypen kautta. Toivottavasti saan lukea kotimaassani hyväksi täällä käymäni kurssit, eläinlääkärin ammatista haaveileva Ale tuumaa.
 
Väriä arkeen
 
Aluksi Lindstedtien isäntäperheessä kokkailtiin meksikolaista ruokaa. Ale pääsi myös suomalaisten herkkujen makuun. Korvapuusti ja poronliha ovat suosikkeja, mutta salmiakki ja mämmi joutuivat heti kättelyssä mustalle listalle. Perhe siis tarjoaa vaihto-oppilaalle majoituksen ja ruokailun. Muut kulut hoitaa nuori itse. 
 
– Toiminta on vapaaehtoista, isäntäperheille ei makseta korvauksia. Kokemus on kuitenkin rahaa rikkaampaa. Jos ei pääse maailmalle, vaihto-oppilas tuo maailman mukanaan. Se on hieno tilaisuus oppia eri kulttuureista eroineen ja yhtäläisyyksineen. Ale on nyt kuin oma tyttö, Päivi iloitsee.
 
Ale on jo Lindstedtien toinen vaihto-oppilas ja täysiverinen perheenjäsen.
 
– Kun kotiin tulee vaihto-oppilas, Suomi näyttää ihan erilaiselta omissakin silmissä. Kyllä uusi asukas värittää aina perheen arkea. Kokemus on ainutlaatuinen, joka voi herättää elämänmittaisen ystävyyssuhteen.