Kanta-Häme

Vaihtoehto jälki-istunnolle

Rehtori Ulla Sara-ahon mukaan jälki-istuntojen määrä on vähentynyt Kirkonkulman koulussa paljon viimeisten neljän vuoden aikana.

– Opettajat ymmärtävät, että ristiriidat ovat luonnollisia aina kun samassa paikassa on vähintään kaksi ihmistä. Niitä ei voi välttää, mutta niistä voi tehdä oppimistilanteita, joissa voi oppia sopimaan riitoja, Sara-aho sanoo.

Kirkonkulman koulussa riidat ratkotaan nykyään kymmenen sovittelijaoppilaan avulla. Kuudesluokkalaiset on jaettu pareiksi, joilla on viikossa yksi vastuupäivä.

Työ on vapaaehtoista, mutta joskus varsin haastavaa.

– Sovittelin kerran 1–2-luokkalaisten riitaa. He koko ajan nauroivat ja puhuivat toistensa päälle, vaikka sanoimme, että pitää puhua vuorotellen. Ei sitä sitten kunnolla saanut soviteltua, muistelee Janita Miettinen.

Sovittelua vaikka diskoihin

Ulla Sara-ahon mukaan sovittelua voidaan käyttää myös pitkään kestäneisiin kiusaamistapauksiin. Vaikeimmissa tapauksissa sovittelijoina tosin toimivat koulutetut opettajat, ja paikalle saatetaan kutsua myös osapuolten vanhemmat.

– Sovittelussa ei pääse kuin koira veräjästä. On rankka juttu kun kohtaa omat tekonsa ja niiden seuraukset, paljon rankempaa kuin jälki-istunto, Sara-aho sanoo.

Tällä hetkellä vertaissovittelua tehdään vain kouluissa, mutta Sara-ahon mukaan käytäntöä pyritään laajentamaan myös vapaa-ajalle ja iltapäivähoitoon.

– Haemme nyt mukaan yhdistyksiä. Jos saisimme niitä mukaan, on hyvinkin mahdollista, että tällainen pilottihanke saataisiin käynnistettyä Hämeenlinnassa.

Rehtorin mukaan tarkoituksena olisi opettaa esimerkiksi urheiluseurojen ohjaajille sovittelukäytäntöjä. Myös sovittelijaoppilaat voisivat käyttää oppimaansa hyväksi harrastuksissaan tai vaikka koulun diskoissa.

Hyvä mieli jokaiselle

Kaikkia riitoja ei välttämättä saada vertaissovittelullakaan hoidettua. Sara-aho kuitenkin painottaa, ettei sovittelijoiden tarvitsekaan saada jokaista ristiriitaa selvitettyä. Opettajat tulevat tarvittaessa apuun.

Kirkonkulman koulun sovittelijaoppilaille on kuitenkin jäänyt paljon hyviä muistoja sovitteluista.

– On kivaa, kun tulee itsekin hyvälle mielelle, kun soviteltavat eivät enää riitele, Konsta Mollber
g sanoo.

Myös Voitto Nieminen muistaa monia hyvin sujuneita keskusteluita.

– Parasta on, kun riita saadaan sovittua, soviteltavat lähtevät käsi kädessä pois ja kysyvät, ollaanko vielä kavereita. (HäSa)

Päivän lehti

20.1.2020