Kanta-Häme

Vaikeasti mielisairaiden hoito Lahdessa epävarmaa

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri suunnittelee uuden vaikeahoitoisten psykiatristen potilaiden osaston perustamista keskussairaalan yhteyteen Lahteen. Tavoitteena on, ettei vaikeasti sairaita lähetettäisi oikeuspsykiatrian osastoille ympäri Suomea vaan osa heistä hoidettaisiin edullisemmin keskussairaalassa. Hoitoajat ovat usein vuosia.

Valtion mielisairaaloissa, Kuopion Niuvanniemessä ja Vanhassa Vaasassa, jo yli 40 prosenttia potilaista on sellaisia, joilla on vaikeaa mielisairautta, muttei rikostaustaa. Varsinaisia kriminaalipotilaita on tarkoitus hoitaa jatkossakin valtion sairaaloissa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri suhtautuu myönteisesti ajatukseen ostaa Päijät-Hämeeltä vaikeahoitoisten psykiatristen potilaiden palveluja.

– Varmasti yhteistyökuviot nykyisten keskussairaaloiden välillä tulevat tiivistymään jatkossa, mutta tämä asia on vielä aika alkuvaiheessa, sanoo psykiatrian ylilääkäri Antti Torikka.

Lahden uusi osasto aloittaisi toimintansa aikaisintaan vuonna 2017.

Koskee muutamia potilaita

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueelta on tällä hetkellä noin 30 vaikeahoitoista psykiatrin potilasta sijoitettuna oikeuspsykiatrian osastoille Kuopiossa, Vaasassa ja Tampereella.

– Kanta-Hämeestä valtion sairaaloissa on seitsemän oikeuspsykiatrisen potilaan lisäksi ihan muutamia vaikeahoitoisia, kertoo Torikka.

Psykiatrisen hoidon nykyinen työnjako johtuu pitkälti säästö- ja tehostamistoimista.

– Vaihto on niin nopeaa ja sairaansijamäärä niin pieni, ettei meillä ole oikein mahdollisuuttakin pitkiin hoitoihin, joihin valtion sairaalat ovat erikoistuneet.

Tulevaisuuden suunnittelua hämärtää myös sote-ratkaisu.

– Lahti on menossa Uudenmaan piiriin, me Tampereen piiriin. Mitä se sitten tarkoittaa, jää nähtäväksi, sanoo Torikka. (HäSa)