Kanta-Häme

Vaikuttaminen ja yhteistyö kärkenä

Juuri nimetty seudun demokratiaryhmä aloittaa työskentelynsä lomien jälkeen elokuun alussa.

Seutuneuvottelukunnan puheenjohtaja Kari Ilkkala (ps.) sanoo ryhmää evästetyn siten, että työn kärjessä ovat asukasvaikuttamiseen liittyvät kysymykset ja kuntien yhteistyön jatko-organisoiminen.

Se myös pohjustaa seudun yhteistä tulevaisuuden tahtotilaa.

Ryhmän pitää ottaa kantaa myös kuntarakenteeseen. Käytännössä linjanvedot kuntarakenteessa on seudun kunnissa tehty. Tuskin kukaan odottaa demokratiatyöryhmältä esitystä kuntaliitoksesta.

– Edelleen esiintyy sitä ajattelua, että kuntaliitos olisi hyvä, mutta pohjaksi ei ole haluttu arvioida sen vaikutuksia. Pelkästään analyysi siitä, mitä maksaa kolmen kunnan palkkojen harmonisoiminen, olisi varmaan suuntaa-antava.

Lisää analyysia

Ilkkalan mielestä samaa ongelmaa on myös yhteistyöesityksissä.

– Kun virkamiesryhmät nyt jatkavat yhteistyöesitysten jatkojalostamista, evästykseksi annettiin, että muutosten vaikutuksia palveluiden laatuun, määrään, talouteen ja aikatauluun tulee analysoida.

Selvitysryhmät nimesivät yli 40 mahdollista yhteistyökohdetta. Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan kunnanhallitukset löysivät esityksistä pitkän listan hankkeita, joista ovat yhtä mieltä.

– Selvitysryhmät tutkivat nyt, mitä hankkeita kannattaa ensimmäisinä lähteä viemään eteenpäin.

Aikaa syyskuuhun

Demokratiatyöryhmällä on syyskuun loppuun asti aikaa arvioida seudun kuntien yhteistyötä ja sen vaikutuksia sekä tehdä valtiovarainministeriön vaatimaa kuntarakenneselvitystä.

– Ryhmän tehtävä on hieman amebamainen. Se saa itse tarpeen mukaan säätää toimeksiantoaan. Se myös valitsee itse puheenjohtajansa.

Hattulasta ryhmään on nimetty kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.), valtuutettu Matti Hämäläinen (sd.) ja hallituksen varapuheenjohtaja. Ritva Viitala (kesk.).

Hämeenlinna valitsi edustajikseen kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution (kok.), seutuneuvottelukunnan puheenjohtajan Kari Ilkkalan (ps.) ja maakuntahallituksen puheenjohtajan Johannes Koskisen (sd.).

Janakkalan edustajat demokratiaryhmässä ovat kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.), kunnanvaltuutettu Merja Taponen (kesk.) ja valtuuston puheenjohtaja Esa Silvennoinen (kok.). (HäSa)