fbpx
Kanta-Häme

Vaikutusta on myös Kanta-Hämeeseen

Valtion mahdolliset toimet sairaalainvestointien jäädyttämiseksi vaikuttavat myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin suunnitelmiin.

– Onhan järkevää ensin katsoa, mikä sote-kuvio lopulta on ja mitkä ovat sen vaikutukset esimerkiksi työnjakoihin, sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolauri arvioi.

Miten valtio sitten pystyisi vaikuttamaan sairaalarakentamiseen, kun sairaanhoitopiirit ovat kuntayhtymiä.

– On siinä tämä perustuslain näkökulma, että kunnat maksavat sairaanhoitopiirien menot. Toisaalta kunnat saavat valtionapua sosiaali- ja terveydenhuollon menoihinsa.

Valtiovarainministeriössä sekä sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaan parhaillaan konsteja, joilla suunnitteilla olevia jättimäisiä sairaalainvestointeja viivytettäisiin siihen saakka, että sote-uudistus saadaan toteutetuksi (HäSa 3.11.).

– Esimerkiksi Päijät-Hämeessä on tähän mennessä tehty noin 100 miljoonan investoinnit ja on päätetty 200 miljoonan sairaalainvestoinneista. Totta kai sillä on vaikutusta täkäläisiin suunnitelmiin siinä tapauksessa, että nykyinen vaalipiiri valikoituu sote-alueeksi, Isolauri laskee.

Toisaalta hän painottaa, että Kanta-Hämeessä on lähivuosina pakko tehdä jotain, jos sairaalatoimintaa yleensä aiotaan jatkaa. Aika on ajanut ohi vuonna 1979 valmistuneesta keskussairaalasta.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri valikoi juuri suomalais-hollantilaisen arkkitehtitoimistojen ryppään valmistelemaan joko sairaalan peruskorjausta, kokonaan uutta sairaalaa tai niiden yhdistelmää.

Hankkeen kustannusarviosta ei vielä ole tietoa.

– Ei se ole samaa luokkaa kuin Päijät-Hämeessä suunnitellaan. Varsinkin jos päädytään rakentamaan nykyistä pienempi sairaala, jäädään paljon alle.

Tällä hetkellä lasketaan, että eri sairaanhoitopiireillä ja yliopistollisilla sairaaloilla on suunnitteilla tai jo rakenteilla jopa 3,7 miljardin euron peruskorjaukset ja uudisrakennukset.

Sosiaali- ja terveysministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti on epäillyt, että näillä investoinneilla yritetään paaluttaa toimintojen tulevaisuutta sote-uudistuksen jälkeen.

Sen aluelinjauksia odotetaan jälleen kerran tällä viikolla. Tiistaina pääministeri Juha Sipilä lupasi MTV:n haastattelussa, että linjaus tulee torstaina.

Edellinen hallitus teki useitakin linjauksia, jotka joko peruttiin tai kaatuivat perustuslaillisiin ongelmiin.

Nykyhallitus on lähtenyt siitä, että sote-palvelujen rahoitus siirtyy valtiolle ja järjestämisestä vastaavat itsehallintoalueet. HÄSA

Menot