Kanta-Häme

Vain kolmasosa keräyspisteistä säilyy

Viisivuotias Katariina Huuskonen ja kuusivuotias Liisa Saarinen ovat täpinöissään Solvikin päiväkodin eteisessä Hämeenlinnassa. Tytöt ovat menossa tyhjentämään täysinäistä paperikoria päiväkodin roskakatokseen.

Asiakkuusjohtaja Eliisa Soirila hymyilee tyttöjen innolle. Lapset ovat suhtautuneet kierrätykseen aina yhtä innoissaan päiväkodissa ja jakaneet auliisti tietoa myös kotona.

– Kierrätys on elämäntapa. On harmi, että tehokkuusajattelu on tarttunut myös päiväkotiin niin, ettei meillä ole enää aikaa hoitaa kompostia, Eliisa Soirila huomauttaa.

Myös Solvikin päiväkodissa aletaan kierrättää muovisia pakkausrasioita, kun niiden keräys pääsee alkuun Hämeenlinnassa. Pakkausjäteasetuksen mukainen keräys kompastelee kuitenkin jo ennen alkamistaan ja myöhästyy näillä näkymin kuukausilla.

Vielä ei ole tarkkoja tietoja siitä, mihin keräyspisteisiin muovipakkauksia voi viedä. Pisteitä tulee koko Kiertokapulan kahdentoista kunnan alueelle 60. Hämeenlinnaan muovinkeräysastioita tulee yksitoista, Hattulaan kaksi ja Janakkalaan neljä. Ekopisteitä perustetaan nykyisten 260 sijaan vain 102. Näistä Hämeenlinnassa on 15.

Toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen Suomen Pakkauskierrätys Ringistä arvioi, että muovin keräysastioita saadaan vuoden alussa paikoilleen satakunta. Koko maahan astioita on määrä saada 500.

– Kiertokapulan kanssa neuvottelut on saatu juuri päätökseen, mutta menee vielä ainakin viikko ennen kuin pisteiden osoitteet voidaan julkistaa, Tanskanen sanoo.

Kiertokapulan alueen keräyspisteet vähenevät kolmasosalla, sillä uudet pisteet ovat entisiä suurempia ja niissä kerätään kaikissa muun muassa kartonkia ja monissa lisäksi tekstiiliä. Asukkaiden välimatkat keräyspisteelle pitenevät etenkin haja-asutusalueella huomattavasti.

– On odotettavissa, että keräyspisteet ovat ainakin aluksi likaisia. Toivottavasti tilanne kuitenkin rauhoittuu, kun kuluttajat tottuvat muutokseen, Tanskanen huomauttaa.

Kaiken taustalla on kuluttajapakkauksien tuottajavastuun muutos, joka siirtää keräysvastuun kunnilta kaupalle ja teollisuudelle. Vaikka kaikkia keräysastioita ei pidäkään muuttaa, pitää uuden keräyspisteen perustamiseksi olla luvat kunnalta ja suostumus kauppiaalta.

Vanhoja keräysastioita on 84 ja uusia pisteitä 18. Puolitoista vuotta on ollut kuitenkin liian lyhyt aika kaiken järjestämiseen.

– Kun Rinki Ekopisteverkko on valmis, on siinä kaikkiaan 1 850 pistettä. Ensi vuoden alussa niitä on auki hieman yli 1 000, Tanskanen sanoo.

Muovipakkauksia. on Suomessa kerätty aiemmin vain Pirkanmaalla ja muovikasseja monen tavaratalon ja Lidlin kauppaketjun pullonpalautuspisteessä.

Juha-Heikki Tanskanen pelkää, että työläästi kierrätettävä muovi voi muuttua lasiksi. Lasista saadaan kierrätettyä vain puolet.

– Jätteen sekaan laitetaan keräyksessä edelleenkin esimerkiksi posliinia. Aikaisemmin se oli vielä mahdollista, kun jäte käytettiin maarakentamisessa, mutta nykyisin kerätään vain puhdasta lasia. Siitä tehdään Englannissa pakkauksia, Tanskanen selvittää.

Mikäli muovipakkauksen kierrättäminen tuntuu liian hankalalta, kannattaa pakkaus sujauttaa sekajätteen sekaan. Muovi valmistetaan öljystä ja se palaa hyvin.

– Ensi kesänä pitäisi valmistua vielä Ekokemin muovijalostamo, johon kerätyt muovipakkaukset toimitetaan. Siihen asti ne varastoidaan Riihimäellä, Tanskanen sanoo.