Kanta-Häme Hämeenlinna

Vain kolmasosa kirjaston kirjoista mahtuu väistötiloihin

Kirjasto lähti Lukiokadulta kahdeksi vuodeksi Wetterille.
Arttu Hyvönen ja Marko Peltoniemi Hämeen Laatumuutoista pakkasivat kirjaston pianon tarkasti ennen kuin soittopeli vaihtoi osoitetta.

– Ei ole tarvinnut käydä kuntosalilla, mutta ei minun yleensäkään tarvitse, Hämeen Laatumuuttojen toimitusjohtaja Marko Peltoniemi nauraa.

Hämeenlinnalainen muuttofirma on muuttanut kaupunginkirjastoa elokuun alusta lähtien. Ensin siirtyi Jukolan kirjasto päivässä Nummen uuteen koulukeskukseen ja sitten alettiin muuttaa pääkirjastoa. Kirjaston 240 000 kirjasta 80 000 on saatu jo siirretyksi varastoihin.

Kirjalaatikkoja lähtee pääkirjastosta kaikkiaan 6 000 laatikollista, joista 2000 siirretään vielä lähiaikoina Wetterille. Peltoniemi arvioi, että laatikollinen painaa 15–20 kiloa. Varovaisimmankin arvion mukaan kirjoja on 100 000 kiloa eli sata tonnia.

– Ensi viikolla muutamme henkilöstön 50 työpistettä huonekaluineen Wetterille. Syyskuun toisella viikolla alkaa aktiivinen muutto, jonka aikana kirjat siirtyvät järjestyksessä uusiin hyllyihin. Se vaatii meiltäkin melkoista tarkkuutta, vaikka kirjaston henkilökunta onkin valmistellut aineiston, Peltoniemi sanoo.

Kirjaston muuttoa valmisteltiin helmikuusta lähtien. Ei ole yhdentekevää, miten kirjaston valtava aineisto saadaan mahdollisimman pienin vaurioin odottamaan remontin alkamista.

– Tarkoituksena on muuttaa kirjasto ns. hyllystä hyllyyn eli siirtää kirjat suoraan laatikoista oikealle paikalle hyllyyn. Olemme luoneet tätä varten kirjaston kanssa yhteiset merkintätavat, Peltoniemi huomauttaa.

Laatumuutot on tehnyt vasta muutaman täyden työpäivän kirjastossa. Varsinainen muuttorumba käynnistyy ensi viikolla ja kestää syyskuun loppuun asti. Kokonaan muutto on kuitenkin ohi vasta joulukuun alussa. Miehiä on ollut töissä päivittäin kolmesta neljään, mutta nyt määrä kaksinkertaistuu.

– Muuttaminen on tänä päivänä tarkkaa työtä. Yhä useampi tilaa meiltä koko muuton eli täyden palvelun muuton. Olen ollut joskus jopa silittämässä muuttolaatikossa rypistyneitä vaatteita, Marko Peltoniemi sanoo. HäSa

Ovet auki heti Wetterillä

Hämeenlinnan pääkirjasto Lukiokadulla sulkeutuu la 1.9. peruskorjauksen vuoksi. Kirjasto siirtyy noin kaksi vuotta kestävän remontin ajaksi Wetterille (Wetterhoffinkatu 2).

Pääkirjaston asiakaspalvelu alkaa Wetterillä (Wetterhoffinkatu 2) ma 3.9. klo 10 alkaen. Wetterillä voi lukea lehtiä, palauttaa aineistoa ja noutaa saapuneita varauksia.

Syys-lokakuun aikana asiakkaat saavat kirjoja ja muuta aineistoa tekemällä varauksen Vanamo-verkkokirjastossa tai kirjaston asiakaspalvelussa. Wetterillä saa opastusta verkkokirjaston ja e-aineistojen käytössä.

Marraskuun alusta alkaen kirjaston kokoelma ja muut kirjastopalvelut ovat asiakkaiden käytössä.

Kirjastoautot Bella ja Urho eivät kulje 17–28.9. Kirjastoauto-osasto muuttaa Eino Leinon kadulle. Katkoksesta johtuen kirjastoautoista lainatulla aineistolla on tavallista pidemmät laina-ajat.

Asiasanat