Kanta-Häme

Vain Lapissa surmataan Kanta-Hämettä enemmän

Kanta-Hämeessä surmataan ihmisiä tuplasti niin usein kuin Suomessa keskimäärin.

Eniten henkirikoksia tehtiin viime vuonna Lapissa, toisiksi eniten Kanta-Hämeessä. Seuraavana listalla ovat Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala sekä Kymenlaakso.

Tulokset käyvät ilmi Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin eli entisen Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tekemästä tutkimuksesta.

Kanta-Hämeessä henkirikoksen uhriksi joutui viime vuonna yhteensä neljä henkilöä, vuonna 2013 niin ikään neljä.

– Henkirikosten uhrien määrä on pysynyt viime vuosina aika lailla vakiona, kertoo rikoskomisario Jari Kiiskinen rikostorjuntasektorin pitkäkestoisen tutkinnan ryhmästä.

Poliisin tilasto ei kerro lopullista päätöstä

Kiiskinen yllättyy kuullessaan Kanta-Hämeen tuloksen muuhun Suomeen verrattuna. Hän kuitenkin muistuttaa, että tilastoja voi lukea monella eri tavalla.

– Tilastot on todennäköisesti koottu poliisin tilastojen mukaan. Se, minkälaisen tuomion käräjäoikeus tapauksesta antaa, onkin sitten eri asia.

Vaikka esitutkinnan mukaan kyse olisi henkirikoksesta, ei se sitä ole aina tuomioistuimen mukaan. Juuri näin kävi esimerkiksi viime vuoden elokuussa Turengin Sorsalammesta löytyneen vainajan tapauksessa.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1980 syntyneen miehen ehdolliseen vankeuteen viideksi kuukaudeksi kuolemantuottamuksesta ja heitteillepanosta.

Päihtynyt surmaa tutun uhrin

Sorsalammen tapauksen lisäksi Kanta-Hämeessä sattui viime vuonna kolme henkirikosta. Helmikuussa 45-vuotias nainen puukotti mieshenkilön yksityisasunnossa. Kyseessä oli Kiiskisen mukaan alkoholia nauttineen seurueen riidanselvittelytilanne, ei esimerkiksi perheväkivalta.

Naissurmaaja on tilastollinen harvinaisuus, mutta ei suurempi harvinaisuus kuin se, että selvin päin surmattaisiin itselle vieras henkilö.

– Yhteistä henkirikoksen tekijöille onkin usein päihtymystila sekä se, että uhri on heille jollakin tapaa ennestään tuttu, Kiiskinen sanoo.

Heinäkuussa Hämeenlinnan keskustassa surmattiin henkilöllä Birger Jaarlin kadulla keskellä päivää. Tämä on niin ikään poikkeuksellista, sillä tutkimuksen mukaan viime vuosikymmenten mittaan suomalainen henkirikollisuus on siirtynyt ulkoilmasta sisätiloihin ja julkisilta paikoilta yksityisasuntoihin.

Toukokuussa kaksi miesvankia surmasi kolmannen vangin väkivallan seurauksena. Hyvinkään käräjäoikeudesta kerrotaan, että tapauksen tutkinta on edelleen kesken. Käsittely järjestetään maaliskuun loppupuolella.

Päijät-Häme rauhoittunut

Henkirikoksista surullisenkuuluisan Päijät-Hämeen alueella ei tehty viime vuonna ensimmäistäkään henkirikosta. Ylikomisario Martti Hirvonen luonnehtii lukemaa poikkeukselliseksi ja arveli, että tästä on kiittäminen muun muassa moniammatillista, ennaltaehkäisevää työtä (ESS 23.2.2015).

Tappojen yrityksiä Suomessa tehtiin viime vuonna 286, joista reilu kolmekymmentä Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella.

Keskimäärin Suomessa surmataan kaksi ihmistä sataatuhatta ihmistä kohti. Määrä on vähentynyt tutkimuksen mukaan merkittävästi viimeisen 20 vuoden aikana. (HäSa)