Kanta-Häme

Vain miestanssijoiden pyllynposket pettivät

Hengästyttävää.

Niin sulavaa ja vaikuttavaa.

Näin huokailivat ja ihastelivat baletin ystävät torstai-iltana Joutsenlammen väliajalla Hämeenlinnassa, kun Vanaja-salissa nähtiin ensimmäinen kokonainen balettiesitys.

Siitä vastasi maineikas St Petersburg Festival Ballet, joka hurmasi yleisönsä.

Vanaja-salin lava riitti juuri ja juuri aiheuttaen kuitenkin hieman ajoitusongelmia.

Vaikuttava jättiläinen

Balettiesitys myytiin loppuun jo aikaa sitten. Anna Kerälä yritti saada lippuja, mutta ei ehtinyt. Toissapäivänä selvisi, että Kerälä saa peruutuspaikat.

– Olisi kyllä harmittanut, jos en olisi saanut lippuja. Muistan lapsuudestani Joutsenlammen. Herkistyin, kun joutsenet tulivat lavalle, Kerälä kommentoi väliajalla.

Mukaansa hän houkutteli ensikertalaisen, Leena Myllyn.

– Kuinka taitavia. Kyllä balettia nyt kunnioittaa enemmän, kun näkee ihan livenä, kuinka tanssijat tekevät työtä, kommentoi Mylly.

Naiset ihmettelivät myös miespääosan tanssijaa, joka näytti aluksi todella isolta.

– Se on varmaan kaksimetrinen tyyppi. Vaikuttava. Onneksi kuitenkin naispääosan tanssija on myös pitkä, kommentoi Kerälä.

Hienoa Hämeenlinna

Linda ja Ritva Turunen ovat käyneet useita kertoja katsomassa balettia Helsingissä. Linda Turunen on nyt aikuisiällä aloittanut lapsuuden haaveensa, baletin.

– Eri juttu tulla kotikaupunkiin katsomaan balettia kuin Helsinkiin. Hienoa, että täällä on näin laadukas esitys, kommentoi Linda Turunen.

Linda Turunen kertoi tarkkailevansa tanssijoiden jalkatyöskentelyä, ryhtiä ja esiintymistä.

– Täytyy kyllä sanoa, että olen vähän pettynyt miestanssijoiden pyllynposkiin. En tiedä, näyttäisivätkö ne kaukaa paremmilta, mutta ne eivät ole sellaiset pyöreät.

Äiti taas kaipasi elävää orkesteria, jotta Tšaikovskin musiikki pääsisi täysin oikeuksiinsa.

Naisia ja pari miestä

Katsojat koostuivat pääasiassa naisista ja heidän tyttäristään.

Hempeys, sulavuus ja pehmeys sai 12-vuotiaat Hanna Haltian, Lotta Tepon ja Katariina Aution huokailemaan. Nuoret balettitanssijat katselivat ammattilaisten työskentelyä mykistyneinä.

– Tulee mieleen, että pitäisi vielä meidän vähän treenata, nauroi Lotta Teppo.

Naisten ja tyttöjen sekaan mahtui myös kourallinen mieskatsojia. Yksi oli 67-vuotias Martti Merviö, joka sai balettilipun syntymäpäivälahjaksi vaimoltaan Sinikka Merviöltä.

– Harvinainen kokemus, kun en ole ennen oikeassa baletissa käynyt.

Merviön mielestä baletti on oma taiteenlajinsa, jossa tanssijoiden pitää tehdä paljon työtä.

– Kunnioitusta herättää. Joukko tanssii hienosti yhteen.

Merviö on musiikinystävä. Vaikka Vanaja-salin akustiikka on hyvä, Merviöstä olisi ollut hienoa kuulla musiikki orkesterin esittämänä. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020