Kanta-Häme Hämeenlinna Riihimäki

Vain murto-osa huumeneuloista päätyy maastoon Hämeenlinnassa – A-klinikan palveluesimies: "Huumeidenkäyttäjät kantavat vastuunsa"

Hylätyistä huumeneuloista tehdään Hämeenlinnassa ilmoituksia vain harvoin. Riihimäki saa lukolliset särmäroskiksensa.
Käytetyt huumeneulat vaihdetaan uusiin Hämeenlinnan A-klinikan Vinkki-terveysneuvontapisteessä Koulukadulla. Käytetyt neulat pakataan ja kipataan keräysastiaan, joka päätyy ongelmajätelaitokselle Riihimäelle. Kuvassa ohjaaja Klaus Olsen. Kuva: Esko Tuovinen
Käytetyt huumeneulat vaihdetaan uusiin Hämeenlinnan A-klinikan Vinkki-terveysneuvontapisteessä Koulukadulla. Käytetyt neulat pakataan ja kipataan keräysastiaan, joka päätyy ongelmajätelaitokselle Riihimäelle. Kuvassa ohjaaja Klaus Olsen. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan terveysneuvontapiste Vinkissä on syyskuun alkuun mennessä vaihdettu tänä vuonna noin 60 000 käytettyä huumeneulaa ja -ruiskua.

– Riippuvuussairaudestaan ja koronasta huolimatta huumeidenkäyttäjät haluavat toimia oikealla tavalla. He haluavat ehkäistä käytetyistä neuloista mahdollisesti tarttuvia infektiotauteja, kertoo A-klinikka Hämeenlinnan palveluesimies Minna Selin.

Maastoon jätetyistä huumeneuloista tehdään Hämeenlinnassa ilmoituksia vain harvoin, kertoo puistomestari Jouko Keskimaa.

– Ennen kuin kauppakeskus Goodman valmistui (2014), oli Paasikiventien ja Lukiokadun taitteessa pusikon sisällä niin sanottu ”pumppubaari” (pumppukoppi), josta löytyi neuloja. Niitä oli myös ritiläkaivon pohjalla, Keskimaa muistelee.

Vaikka hylättyjä neuloja löydetään Hämeenlinnasta entistä harvemmin, ohjeistetaan kaupungin puhtaanapidon väkeä varovaisuuteen ja valppauteen.

– Koskaan ei tiedä, mistä neuloja löytyy. Sokkona ei saa työntää käsiä mihinkään tai kantaessa puristaa roskasäkkiä omaa kehoa vasten.

Työntekijöidensä ilmoituksia maastosta löytyneistä huumeneuloista tulee Keskimaalle vuodessa noin kymmenen.

– En muista, milloin viimeksi olisi sattunut huumeneulasta johtuvaa pistotapaturmaa puistotyöntekijällemme. Rikotusta lasista johtuvia tulee kylläkin.

A-klinikan palveluesimies Selinin mukaan vuonna 2019 Hämeenlinnan Vinkissä vastaanotettiin noin 113 000 käytettyä ruiskua ja 115 000 neulaa. Terveysneuvonnassa kävi 115 henkilöä.

– Tilanne on parantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana paljon. Varmaankin neulanvaihtomahdollisuuden ansiosta ja siksi, että tietoa on helpommin saatavilla, Selin sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Käytetyt huumeneulat voi palauttaa terveusneuvontapiste Vinkkiin pakattuina esimerkiksi näin. Kuva: Esko Tuovinen

Riskipaikat Riihimäen rautatieaseman läheisyydessä

Riihimäen kaupunginvaltuusto päätti elokuun lopulla, että kaupungille sijoitetaan lukollisia huumeneulojen keräysastioita. Niin sanotun särmäroskiksen suuaukko on niin pieni, että keräysastiaan ei voi panna ruiskua isompaa esinettä.

Maastosta löytyvät huumeneulat ovat olleet Riihimäen riesa jo pitkään.

– Valitettavasti aina välillä neuloja löytyy puistojen puskista ja pyöräteiden pensaista, kertoo puistovastaava Tarja Turtia.

Hänen mukaansa löytöjä ei tehdä joka päivä, mutta aina välillä jopa puistojen nurmelta.

– Useimmiten neulan löytää joko kaupunkilainen tai puistotyöntekijä. Harvemmin aikuisella kuntalaisella on kuitenkaan asiaa pusikoihin.

Aikuista ihmistä todennäköisemmin pusikoissa liikkuu eläimiä ja leikkiviä lapsia.

Sitä, kuinka monta lukollista neularoskista Riihimäelle minnekin sijoitetaan, ei ole vielä päätetty.

Huumeneularoskisten sijoituspaikoiksi on ehdotettu keskustan aluetta, asemanseutua ja Peltosaarta.

– Riskipaikat ovat rautatieaseman lähellä. Neulahavaintoja on tehty eniten kilometrin säteellä asemasta, Turtia kertoo.

Keskustan sijoituspaikka jäi esitysvaiheessa avoimeksi.

– Kolmannelta sektorilta ehdotukseksi tuli myös keskusurheilupuiston metsä sekä tänä syksynä saneerattu Riihikivenpuisto, joka nyt uudistuneena varmaankin rauhoittuu, Turtia arvioi.

Neuloja palautetaan aiempaa enemmän Riihimäellä

Riihimäellä Vinkin toimintaa pyörittää seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän mielenterveys- ja päihdeyksikkö MPY.

– Neulojen palautus on kasvanut reilusti. Jaamme asiakkaillemme riskijäteastioita (käytettyjä neuloja varten), kertoo yhteyshenkilö Anniina Velin.

Syyskuun alkuun mennessä Riihimäen Vinkkiin oli palautettu 4000 neulaa tai ruiskua. Velinin mukaan määrä ei ole yksi yhteen jaettujen neulojen kanssa.

– Tämä johtuu siitä, että osa asiakkaistamme asioi myös Hyvinkäällä. He saattavat palauttaa neuloja myös sinne.

Velin pitää vain hyvänä asiana Riihimäkeen ilmestyviä huumeneularoskiksia, vaikka ne saattaisivatkin aiheuttaa epäluuloa kaupunkilaisissa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Käytetyt neulat toimitetaan Vinkistä ongelmajätelaitokselle. Kuva: Esko Tuovinen

”Särmäroskis ei lisää huumeidenkäyttöä, vaan turvallisuutta”

Hämeenlinnassa niin sanottuja särmäroskiksia ei ole, mutta A-klinikan Selin puhuu niiden puolesta.

– Ne eivät lisää huumeidenkäyttöä, vaan turvallisuutta.

Neulanvaihtopisteet puolestaan löytyvät Hämeenlinnasta, Turengista ja Riihimäeltä. Ne sijaitsevat terveysneuvontapiste Vinkissä.

Ruiskut ja neulat voidaan palauttaa myös apteekkiin pakattuna lasipurkkiin tai läpäisemättömään muovipulloon, kerrotaan lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean verkkosivuilla.

Hämeenlinnan Tori-apteekin apteekkari Jukka Niemi kertoo, että apteekit eivät varsinaisesti ole mitään huumeneulojen ja -ruiskujen vastaanottopisteitä.

– Jos joku huumeneuloja tuo, niin otamme ne vastaan, jos ne on pakattu asianmukaisesti. Minun aikanani kukaan väärinkäyttäjä ei tosin ole tuonut käytettyjä neuloja tänne, kertoo Niemi, joka on johtanut Tori-apteekkia kaksi vuotta.

Niemi haluaa painottaa, että apteekeissa myydään irtonaisia neuloja ja ruiskuja lääkärin määräämiä injektiona annosteltavia lääkkeitä varten.

Apteekissa myydään myös Stop-pusseja eli pieniä neula- ja ruiskupakkauksia huumeidenkäyttäjille.

– Huumeneulanvaihto tehdään A-klinikalla ja niin sen pitääkin tapahtua.

Palveluesimies Selinin mukaan käytetyt huumeneulat toimitetaan A-klinikalta Riihimäen ongelmajätelaitokselle. HäSa

Lue myös: Riihimäelle halutaan huumeneularoskiksia – Keräyspisteet tulisivat keskustaan, asemalle ja Peltosaareen (9.8.2020)

Lue myös: Huumeiden käytön lopettamiseen saa apua poikkeusoloissa – Nimettömät narkomaanit järjestää etäkokouksia (17.3.2020)

Lue myös: Turenkiin oma ruiskunvaihtopiste – Vinkki avataan syyskuussa (12.8.2019)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic