Kanta-Häme

Vain tango saa basisti Petri Mäkiharjun korvat auki

Suomalainen moderniin tangoon erikoistunut yhtye Nuevo Quinteto Otra Vez ja argentiinalainen tangolaulaja Martin Alvarado ovat pitäneet yhtä jo vuosia.

Heinä-elokuun vaihteessa Alvarado ja yhtye kiertävät Suomea yhdeksän paikkakunnan ”Tähdet meren yllä” -kiertueella, joka tulee sekä Hämeenlinnaan että Riihimäelle.

– Olemme tarkoituksella valinneet esiintymispaikoiksi pieniä, kotoisia saleja. Ensi keväänä on vuorossa yhteisen levyn julkistamiskiertue, ja silloin esiinnymme konserttisaleissa, kertoo Nuevo Quinteto Otra Vezin riveissä kontrabassoa soittava Petri Mäkiharju.

 

Hämeenlinnasta lähtöisin oleva Mäkiharju on opiskellut klassista musiikkia. 2000-luvun alkupuolella Espanjan-reissulla hän kuuli ensimmäisen kerran modernia tangoa eli tango nuevoa.

– Sen jälkeen ajattelin vuosikausia, että haluan perustaa oman tangobändin. Mutta aina oli jotakin muuta, eikä oman bändin kasaamiseen ollut aikaa, Mäkiharju kertoo.

Hänen ensimmäinen tangokiinnityksensä oli tamperelaisessa In Time Quintetissä.

– Suomessa piirit ovat pienet ja aika äkkiä levisi sana, että tällainen kaveri olisi käytettävissä. Sitten minulle tarjottiin pestiä Otra Vezissä ja ilolla otin sen vastaan.

 

Nykyistä Nuevoa edelsi Otra Vez, joka soitti yhdessä vuosikaudet. Sen viidestä jäsenestä kaksi eli kitaristi ja kontrabasisti jättäytyivät pois, ja heidän tilalleen tulivat Jere Haakana ja Petri Mäkiharju.

– Muut kaverit ehtivät miettiä sitäkin, jatkavatko ollenkaan, mutta minun onnekseni he päättivät jatkaa.

Muut kaverit ovat Matti Laukkanen (piano), Henrik Sandås (bandoneon) ja Antti Heerman (viulu).

Petri Mäkiharju kertoo, että tangossa häntä kiinnostaa tunne ja voima.

– Argentiinalainen tango on superintensiivistä, se ei anna kuulijalle hengähdystaukoa. Tunnelataus on uskomaton, Mäkiharju sanoo.

Hän kuuntelee myös itse mielellään tangomusiikkia.

– Se on niitä harvoja musiikin lajeja, joka ottaa minut kuulijana mukaansa. Muusikko analysoi helposti liikaa, eikä malta vain kuunnella, mutta tangoa kuuntelen.

 

Tulevalla kiertueella on tarkoitus soittaa omia sovituksia tangoklassikoista sekä myös uusia kappaleita, joista useimmat ovat Matti Laukkasen säveltämiä.

Myös suomalaisia tangoja on luvassa, ainakin kiertueelle nimen antanut Tähdet meren yllä.

Lisäksi konsertissa kuullaan kappaleita Nuevo Quinteto Otra Vezin viime vuonna julkaisemalta A Fuego Lento -levyltä, joka oli tribuutti argentiinalaiselle tangosäveltäjälle ja pianistille Horacio Salganille.

Kiertueen kanssa samaan aikaan Nuevo Quinteto Otra Vez ja Martin Alvarado julkaisevat singlen Milonga del Andariego tulevalta levyltään. Levy äänitettiin viime elokuussa Buenos Airesissa, jossa yhtye ja Alvarado myös esiintyivät kansainvälisilä tangofestivaaleilla. Se julkaistaan ensi keväänä. HÄSA

Martin Alvarado & Nuevo Quinteto Otra Vez ”Tähdet meren yllä” -kesäkiertueella. Keskiviikkona 1.8. kello 20 Wanha Kutomo (Palokunnankatu 9) Hämeenlinna, sunnuntaina 5.8. kello 18 Vihreä Talo (Pohjoinen Asemakatu 1) Riihimäki.