Kanta-Häme

Vain täysi sote-itsenäisyys kelpaa

Kanta-Hämeen kunnat ovat alustavasti sopineet antavansa yhdensuuntaisen lausunnon hallituksen linjauksiin itsehallintoalueista ja sote-uudistuksesta.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen mukaan maakunnan väestömäärän ja sen tulevan kehityksen pitää olla pohjana, kun mietitään, mitkä itsehallintoalueet velvoitetaan tekemään sote-asioissa yhteistyötä.

Hallituksen peruslinjaus on, että maakunnat muodostavat itsehallintoalueet. Kuitenkin sote-asioissa kolme maakuntaa velvoitetaan yhteistyöhön naapurin kanssa.

Kanta-Hämeen kunnat lähtevät siitä, että maakunta hoitaa niin itsehallintonsa kuin sotensa itsenäisesti.

Hämeenlinna nojaa lausunnossaan Tilastokeskuksen tuoreeseen ennusteeseen, jonka mukaan vuonna 2030 Manner-Suomessa on seitsemän Kanta-Hämettä pienempää itsehallintoaluetta, kun niitä nyt on viisi.

Ennusteiden mukaan Kanta-Hämeen kuntien väestö kasvaa lähivuosina, vaikka juuri nyt asukasmäärä kasvaa vain suurimmissa kaupungeissa.

Lausunnossa painotetaan maakunnan kompaktia rakennetta ja sitä, että jo tällä hetkellä palvelujen tuotantorakenne on kustannustehokas. Kuntien sosiaali- ja terveystoimen nettokustannukset ovat maan alhaisimpia.

Sairaanhoitopiiri on nettokustannuksiltaan yksi edullisimmista.

Yhteistyökumppanit löytyvät Hämeenlinnan näkemyksen mukaan pohjois-etelä -suunnasta eli kasvukäytävältä. Esimerkiksi vaativan sairaanhoidon pääasiallinen yhteistyökumppani on ollut Tampere.

Hämeenlinnalla ei ole kantaa siihen, minkä toisen itsehallintoalueen kanssa Kanta-Hämeen pitäisi järjestää sote-palvelunsa, jos se ei saa järjestää niitä itsenäisesti. Kaupunginhallitus toteaa, ettei ole tällaista tarvetta tukeutua muihin.

Erityisesti se korostaa, että uudistus on toteutettava aikataulussa eli itsehallintoalueiden on aloitettava vuonna 2019. HÄSA