Kanta-Häme Hämeenlinna

"Päiväkotiin ei tule mennä oireisena" – Avosairaanhoidon ylilääkäri vastaa 14 kysymykseen korona-arjesta

Hämeenlinnan terveysasemalla koronavirustestiin pääsee 2–3 vuorokaudessa ja yhteydenottoja tulee enimmillään yli tuhat päivässä.
Koronaepidemia on aiheuttanut keskussairaalalle sekä lisämenoja että tulojen menetyksiä tänä vuonna. Kuva Soile Toivonen

Rauhallisen kesän jälkeen koronavirustartuntojen määrä on lähtenyt kasvuun. Virusta on tullut Suomeen ulkomailta palaavien mukana ja joukkoaltistumisia on tapahtunut muun muassa yökerhoissa.

Sanna Marinin (sd.) johtaman hallituksen tavoitteena on torjua epidemiaa erityisesti tehokkaalla testauksella, altistuneiden jäljittämisellä ja karanteeneilla, mutta joissain kaupungeissa testaus on ruuhkautunut ja tuloksia on joutunut odottamaan monta päivää. Syksyn saapuessa tavalliset flunssat yleistyvät, mikä lisää testaamisen tarvetta.

Hämeen Sanomat kysyi Hämeenlinnan kaupungin avosairaanhoidon ylilääkäriltä Outi Hämäläiseltä muun muassa testeihin hakeutumisesta ja miten tulee toimia, jos oma lapsi sairastuu flunssaan.

1. Miten pitää toimia, jos saa flunssan oireita, kuten nuhan?

– Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ohjeiden mukaan pitää mennä koronavirustestiin. Jos epäilee saaneensa tartunnan, oirearvion voi tehdä verkossa Omaolo-palvelussa. Se ohjeistaa, miten tulee toimia: pitääkö jäädä seuraamaan tilannetta vai varata aika testiin.

– Omaolo-palvelu on tarkoitettu yli 16-vuotiaille ja sitä ei voi tehdä toisen puolesta. Jos lapsella epäilee tartuntaa, tulee soittaa omalle terveysasemalle, jossa arvioidaan tilanne ja ohjataan mahdollisesti testiin. Terveysasemalle ei saa mennä suoraan, vaan ensin pitää ottaa yhteyttää puhelimitse tai täyttää Omaolo-arvio.

2. Mitä pitää tehdä, jos lapsella alkaa nenä vuotaa?

– THL:n ohjeiden mukaan lapsi tulee testata, joten ensimmäiseksi pitää soittaa terveysasemalle.

– Lasten infektiot ovat olleet loppukesällä Kanta-Hämeessä muuta kuin koronatartuntoja. Nyt on liikkeellä tavallista flunssaa, koska lomat ovat loppuneet ja ihmiset ovat palanneet päiväkoteihin, kouluihin ja töihin.


”Viime viikolla Hämeenlinnan terveyskeskuksessa tehtiin lähes 400 koronavirustestiä.”


 

3. Voiko lapsi mennä päiväkotiin nuhaisena?

– Päiväkotiin, kouluun tai töihin ei tule missään nimessä mennä oireisena tartuttamaan muita oli kyseessä, mikä tahansa flunssan oire.

4. Milloin lapsi voi palata päiväkotiin?

– Tavallisissa flunssassa ohjeistetaan, että kotona tulee olla yksi oireeton päivä ennen kouluun, päiväkotiin tai töihin palaamista. Vain terveenä saa palata muiden keskuuteen.

– THL ohjeistaa koronatestiin menemistä, mutta tämä asettaa testauskapasiteetin koetukselle.

5. Paljonko Hämeenlinnassa on tehty viime aikoina koronavirustestejä?

– Viime viikolla Hämeenlinnan terveyskeskuksessa tehtiin lähes 400 koronavirustestiä. Tämän päälle tulevat vielä muiden toimijoiden, kuten keskussairaalan ja muiden paikkakuntien, tekemät testit.

Lue myös: Keskeytetäänkö Skopjen lennot? – Hallitus neuvottelee matkustusrajoituksista, pääministeri Marin osallistuu etäyhteydellä

6. Milloin pitää mennä koronavirustestiin, kun on kipeä?

– THL suosituksen mukaan testiin tulee mennä yli 24 tuntia oireiden alkamisesta, koska siinä vaiheessa tauti on todennäköisesti todettavissa. Lähtökohtaisesti oireettomia ei testata, koska testauskapasiteetti ei tällä hetkellä riitä siihen.

7. Kuinka nopeasti koronatestiin pääsee Kanta-Hämeessä?

– Hämeenlinnan terveysasemalla testiin pääsee 2–3 päivässä, koska näytteenotto on ruuhkautunut rajattoman kysynnän takia.

– Yhteydenottoja tulee todella paljon. Terveysasemalle on tullut viime aikoina keskimäärin 700 puhelua päivässä. Enimmillään yhteydenottoja on tullut yli tuhat.

8. Kuinka kauan tuloksen saamisessa kestää?

– Tulos tulee 3–4 päivän kuluttua näytteen ottamisesta. Normaalisti viive on kaksi vuorokautta, mutta laboratoriot eivät pysty nyt toimittamaan tuloksia siinä ajassa.


”Koronapotilaan olisi hyvä olla kaksi oireetonta päivää kotona ennen töihin palaamista.”


 

9. Jos perheenjäseneni on altistunut tartunnalle, koskeeko karanteeni myös minua?

– Jos perheenjäsen on altistunut mutta on oireeton, muut perheenjäsenet tai samassa asunnossa asuvat eivät ole karanteenissa. Jos jollakin perheenjäsenellä on todettu testeillä koronavirustartunta, siinä tapauksessa koko perhe on karanteenissa, koska he ovat virukselle altistuneita.

10. Milloin voi palata normaaliin elämään, jos on sairastunut viruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin?

– Töihin palaaminen todetun tartunnan jälkeen on tapauskohtaista. Yleensä tartuntatautihoitajat tekevät covid-19-tautiin sairastuneille seurantasoittoja ja voinnin perusteella arvioidaan, koska voi palata kouluun tai töihin.

– Yleisesti voi sanoa, että koronapotilaan olisi hyvä olla kaksi oireetonta päivää kotona ennen töihin palaamista.

Lue myös: Kasvomaskin käyttö vaatii opettelua – Näin käytät maskia oikein

11. Korvataanko karanteenissa olon aikana menetetyt tulot?

– Mikäli tartuntatautilääkäri on asettanut koronapotilaan eristykseen tai hänen altistamansa henkilön karanteeniin, Kela korvaa menetetyt tulot. Korvaus vaatii tartuntatautilääkärin tekemän todistuksen, jonka Kela käsittelee.

12. Missä tilanteissa kasvosuojainta on syytä käyttää?

– THL:n linjausten mukaan maskin käyttöä suositellaan muun muassa joukkoliikenneväleissä ja tilanteissa, joissa ei pysty pitämään riittävää turvaväliä toisiin ihmisiin. Ihmisten on hyvä arvioida vähän tilanteiden mukaan, milloin maskia on syytä käyttää.

– Ruokakaupoissa maskin käyttäminen riippuu, onko kyseessä iso vai pieni kauppa ja onko siellä ahdasta vai väljää. Kaupat ovat myös itse tehneet linjauksia omista maskikäytännöistään.

Lue myös: Voiko kasvomaskin tehdä suodatinpaperista, kuten lukija ehdotti? – Lääkäri: ”Se on vähän fingerporilainen näkemys asiaan”

13. Milloin koronaviruksen jäljitykseen tarkoitettu mobiilisovellus otetaan käyttöön?

– Se tulee käyttöön 1. syyskuuta. Vielä ei ole varmaa tietoa, miten mobiilisovellus on kokeilupaikkakunnilla toiminut.

– Sovelluksen tehokkuuteen vaikuttaa se, kuinka laajasti se otetaan käyttöön. Jos vain harva käyttää sitä, hyöty jää vähäiseksi.

14. Miten taudilta voi suojautua parhaiten ja estää sen leviämistä?

– Muistetaan turvavälit, pestään käsiä ja flunssaisena pysytään kotona. HäSa

Koronavirus

Seitsemän viime päivän aikana Kanta-Hämeessä on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Toinen on paikallinen tartunta ja toinen tullut ulkomailta.

Suomessa viruksen takia sairaalahoidossa on noin viisi henkilöä, joista kukaan ei ole tehohoidossa.

Viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut Suomessa 334 ihmistä.

Oireita: kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli.

Tarttuminen: ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Tarttuu myös saastuneiden pintojen kautta ja voi tarttua ilmavälitteisesti pienten aerosolien välityksellä.

Suojautuminen: ensisijaisesti hyvä käsi- ja yskimishygienia ja turvavälien pitäminen toisiin ihmisiin. Kasvomaskeilla voi suojata erityisesti toisia ihmisiä tartunnalta.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic