Kanta-Häme

Vain valioyksilöt pääsevät kainaloon

Luotsi-säätiön ompelimon pöydällä istuu joukko valioyksilöitä.

Koiria, lehmiä, nalleja ja muita pehmoeläimiä yhdistää pari asiaa. Ensinnäkin niiden kaikkien rintapieltä koristaa punakeltainen 112-merkki, toisekseen kaikki pehmot ovat läpäisseet tiukan seulan ennen kuin ovat ompelimon pöydälle päätyneet.

Pelastuslaitoksella valtakunnallisena 112-päivänä järjestetty pehmoeläinkeräys tuotti hurjat 3700 pehmoa pelastuslaitoksen varastoihin.

Innostus on ollut niin valtaisaa, että pehmoja sisältäviä pussukoita on käyty jättämässä pelastuslaitoksen ovien taakse vielä virallisen keräysajan päätyttyäkin.

Nyt tosin riittää. Varastot alkavat olla täynnä pitkäksi aikaa.

Pesun ja korjauksen kautta ambulanssiin

Esikarsinnan jälkeen potentiaaliset ambulanssinallet päätyivät keräyksen toisen puuhamiehen, Mika Orkolan kotiin. Siellä ne pääsivät Orkolan vaimon käsien kautta 90 asteen pesuun ja kuivausrumpuun.

Puhtaat pehmoeläimet puolestaan kuljetettiin Luotsi-säätiön ompelimoon, missä ne on vielä tarkastettu ja puunattu luovutuskuntoon.

– Ratkenneita saumoja on korjailtu, samoin pehmoista on poistettu pieniä osia, jotta ne saadaan turvallisiksi, kertoo työvalmentaja Ritva Koskinen.

Ompelimossa pehmojen kunto on tarkastettu vielä kerran. Ainoastaan valioyksilöt saavat rintaansa punakeltaisen 112-merkin ja päätyvät ambulansseihin lapsiasiakkaille jaettaviksi.

Niitä pehmoja, jotka eivät käsittelyn jälkeen ole aivan priimakunnossa, odottaa myös uusi elämä. Näitä nalleja jaetaan Koskisen mukaan esimerkiksi päiväkoteihin ja Lammin vastaanottokeskukseen.

Mahdollista on, että pelastuslaitoksen väki vie pehmoja tuliaisiksi myös esikouluryhmille näiden luona vieraillessaan.

Nalle tuo turvaa mummollekin

Tähän mennessä 17:ään ambulanssiin on jaettu 240 pehmoeläintä. Ensimmäiset nallet ovat lähteneet lapsiasiakkaiden matkaan.

Eikä lapsen välttämättä tarvitse olla itse potilaana pehmo saadakseen. Niitä on tarkoitus jakaa myös sellaisille lapsille, jotka joutuvat todistamaan pelastushenkilöstön vierailua esimerkiksi kodissaan.

– Mitään ikähaarukkaa tässä ei ole mietitty, vaan ajatus on, että nalle annetaan silloin, kun se voi toimia rauhoittajana. Pehmohan voi yhtä hyvin auttaa rauhoittamaan myös muistisairasta mummoa. (HäSa)