Kanta-Häme

Vain viulu ja kitara

– Se oli todella pitkä ja jännittävä päivä, sanoo Karen Gomyo.

Viulisti muistelee ensitapaamistaan kitaristi Ismo Eskelisen kanssa. Se tapahtui pari kolme vuotta sitten Dresdenissä.

– Meillä oli konsertti seuraavana päivänä ja harjoittelimme kuin hullut, komppaa Eskelinen.

Mutta loppu hyvin kaikki hyvin. Kemia oli kohdillaan, ja Gomyo ja Eskelinen ystävystyivät saman tien.

Kaksikon torstaisen konsertin teema on Venetsian Karnevaali, Paganinin teoksen mukaan.

– Sitä ei soiteta usein, ja monille viulisteille se on liian haastava. Mutta Karen soittaa sen erittäin kekseliäästi. Hän luo viululla äänitä, jotka ovat kuin erilaisia karnevaalinaamioita, sanoo Eskelinen.

Paganinin lisäksi kaksikko soittaa mm. Locatellia, Corellia ja Vivaldia. Viulun ja kitaran yhdistelmälle ei ole alun alkujaan sävelletty paljon musiikkia.

– Paganini oli merkittävä viulutekniikan kehittäjä, mutta hänkin otti vaikutteita esimerkiksi Locatellilta. Ja tietysti Vivaldi oli todellinen viulunsoiton uutta luova isähahmo, sanoo Gomyo.

Valtaosa ihmisistä mieltää Paganinin viuluvirtuoosiksi, mutta harvempi muistaa, että hän taisi suvereenisti myös kitaran. Konsertissa kuullaan mm. kappale, jossa kitara soittaa melodiaa ja viulu säestää.

Teknisen taituruuden lisäksi Paganinista löytyy myös pehmeämpi puoli.

– A-duuri sonaatti on tästä täydellinen esimerkki. Lyyrinen, tunteellinen ja kaunis, luonnehtii Gomyo.

Kaksikko muistuttaa, että yleensä barokkimusiikkia soitetaan lukuisilla instrumenteilla: jousisoittimilla, luutulla ja cembalolla. Viulisti ja kitaristi korvaavat määrän muun muassa villeydellä.

– Ismo soittaa kaiken vain yhdellä instrumentilla. On ollut todella palkitsevaa löytää nämä omat sovitukset, sanoo Gomyo.

– Ja on ollut hauskaa kaivautua barokkimaailmaan, mutta olla yhtä aikaa tässä ja nyt omalla persoonallisella tavalla, jatkaa Eskelinen.

Gomyo ja Eskelinen ovat jo äänittäneet konsertissa kuultavan ohjelmiston.

– Keskustelemme parhaillaan tuottajamme kanssa viimeisistä yksityiskohdista. Levy ilmestyy ensi vuonna, lupaa Gomyo. HÄSA

Kitaran Maailma – Global Guitar: Venetsian Karnevaali. Ismo Eskelinen (kitara) ja Karen Gomyo (viulu) to 1.12. kello 19 Vanaja-salissa.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic