Kanta-Häme

Vainoamisesta tulossa rangaistava rikos

Vainoamisen kriminalisointi on edennyt Suomessa valtavin harppauksin siihen nähden, että yhteiskunnallinen keskustelu aiheesta on virinnyt vasta muutamia vuosia sitten.
 
– Hurjan paljon on tapahtunut, itse en olisi uskaltanut odottaa, että kolmessa vuodessa tapahtuu näin paljon, Björklund sanoo.
 
Uusi rikosnimike antaa Björklundin mukaan paitsi nimen ja statuksen ilmiölle, myös helpottaa viranomaisten työtä.
 
Vainoaminen on tulossa rikoslakiin omana nimikkeenään. Kyse on virallisen syytteen alaisesta rikoksesta eikä siis asianomistajarikoksesta.
 
Vainoamisen kriminalisointi liittyy Suomen allekirjoittamaan Euroopan neuvoston yleissopimukseen, joka koskee naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisyä ja torjuntaa. Sopimus edellyttää vainoamisen kriminalisointia.
 
Sakkoa, mutta jopa vankeutta
Lakiehdotuksen mukaan vainoaminen ei ole mikään selkeä yksittäinen teko, vaan olennaista on se, että toiminta aiheuttaa ihmiselle pelkoa tai ahdistusta. Vainoamisen muotoja voivat olla uhkaaminen, seuraaminen, tarkkaileminen tai yhteyden ottaminen.
 
Rangaistusasteikko on sama kuin esimerkiksi pahoinpitelyissä tai laittomassa uhkauksessa – sakkoa tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistus.
 
– Vainoamiseen liittyvä perushaasteellisuus on se, että useat rikoslakirikoksistamme ovat aika hetkellisiä tekoja, vainoaminen taas voi olla päällä parikin vuotta. Kysymys kuuluu, miten teot suhteutuvat toisiinsa, sanoo lainsäädäntöneuvos Jussi Matikkala oikeusministeriöstä.
 
Samassa lakiuudistuksessa rikoslakiin lisätään myös uusi viestintärauhan rikkomista koskeva rangaistussäännös.
 
– Puhelin- ja matkapuhelinviestihäirintä on ollut rangaistavaa jo aiemmin kotirauharikoksena. Nyt tämäntyyppisen häirinnän rangaistavuus hiukan laajenee kattamaan muitakin viestintävälineitä, ja se erotettiin kotirauhan rikkomissäännöksestä omaksi rikoksekseen, viestintärauhan rikkomiseksi, Matikkala selventää.
 
Rangaistuksena viestintärauhan rikkomisesta voitaisiin langettaa sakkoa tai vankeutta enintään kuusi kuukautta.
 
Eduskuntakäsittely saadaan päätökseen mahdollisesti piankin, valiokuntakierros on jo takana.
Jos mutkia ei tule ja laki hyväksytään, saataneen laki voimaan vuoden alusta alkaen.
 
 
Millaista on olla vainoajan kohteena? Lisää aiheesta sunnuntain Hämeen Sanomissa

Päivän lehti

28.1.2020