Kanta-Häme Hattula

Väistötilat kelpaavat Parolan lukiolle – Katso video keskustan uusista tiloista

Opiskelu on lähtenyt hyvin käyntiin Parolan lukion keskustan väistötiloissa. Oman kunnan lukio on lukiolaisille ja rehtorille tärkeä identiteettikysymys.

Sisäilmaongelmien takia Hattulan keskustaan siirtyneen Parolan lukion väistötilat ovat vielä täynnä muuttolaatikoita. Vanhan taksikeskuksen remontoidut opetustilat ovat osittain vaiheessa, mutta ensimmäiset koulupäivät ovat lähteneet rullaamaan uudessa ympäristössä odotettua paremmin.

– Olen jutellut muiden opiskelijoiden kanssa, enkä ole kuullut oikeastaan yhtään negatiivista palautetta, lukion oppilaskunnan puheenjohtaja Valtteri Savonen sanoo.

Myös Hattulan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Eetu Hakulinen on tyytyväinen väistötiloihin, vaikka muutto taksikeskuksen rakennukseen herätti aluksi kysymyksiä.

Vanhan taksikeskuksen lisäksi lukiolla on keskustassa toimintaa myös läheisessä Juteinitalossa.

Oma kampus keskustaan?

Hakulinen muistaa kunnanvaltuuston kokouksen, jossa ehdotettiin nyt käytettävien väistötilojen sopivan pysyväksi ratkaisuksi lukiolle. Silloin Hakulinen vastusti ideaa, mutta parin koulupäivän jälkeen hän on lämmennyt ajatukselle.

Hän kaipaisi kuitenkin uusia tiloja keskustaan, jos väistötilat jäävät lukion lopulliseksi paikaksi. Hän ehdotti viime viikolla Hämeen Sanomien mielipidepalstalla lukiolle omaa kampusta, jossa olisi esimerkiksi vielä paikalta puuttuva oma ruokala sekä ne opetustilat, joita väistötiloista ei nyt löydy.

Tällä hetkellä esimerkiksi kemian, fysiikan ja lyhyen matematiikan opinnot tapahtuvat lukion vanhoissa tiloissa vajaan kymmenen minuutin kävelymatkan päässä.

Ruokailu hoituu nyt läheisen Wanhan Apteekin juhlatilassa, joka on noin 170 lukiolaiselle ahdas ratkaisu.

Opiskelijaviihtyvyyttä pitäisi parantaa

Lukion rehtorin Reijo Järvisen mielestä ideat omasta kampuksesta ovat kannatettavia, mutta hän ei halua kiirehtiä uudistuksien kanssa. Hän hahmottaa väistötilat vielä väliaikaiseksi ratkaisuksi, joka on toiminut alkuun odotettua paremmin.

Isommalle muutokselle on tilausta, jos lukio jää pidemmäksi aikaa väistötiloihin.

– Olemme tehneet ratkaisuja, joita voimme kestää muutaman vuoden väistötilaratkaisuna. Jos takaisinmuuttopäivää tai uusiin tiloihin muuttoa ei tule, niin jotain muutoksia täytyy tehdä.

Viihtyisyydestä on jouduttu tinkimään, kun lukiolle hoidettiin nopeassa aikataulussa toimivat opetustilat.

– Meiltä puuttuvat opiskelijaviihtyisyyden kannalta sellaiset tilat, joita nykyaikaisessa lukiossa täytyisi olla, Järvinen sanoo.

Eri pisteiden välisissä siirtymäajoissa on ollut myös rehtorin mukaan totuttelemista, mutta hän uskoo, että niihin totutaan ajan kanssa.

Lukio on tärkeä identiteettikysymys

Hattulan kunta suunnitteli viime vuonna lukion lakkauttamista, mutta kovan vastustuksen jälkeen suunnitelmasta luovuttiin. Haastateltavien mielestä oma lukio on Hattulalle tärkeä identiteettikysymys.

Lukion jatkuvuuden kannalta on Järvisen mukaan tärkeää, että myös yhteiskoulun toimintaa kehitetään, sillä opiskelijoista 85–90 prosenttia tulee omasta peruskoulusta.

Nyt yhteiskoulu eli yläaste pyörii lukion vanhoissa tiloissa, mutta yläkoululaisille on suunniteltu uusia tiloja vanhan koulun viereen. Vielä on epäselvää, toimivatko yläkoulu ja lukio ehkä tulevaisuudessa samoissa tiloissa. HÄSA

Parolan lukion vaiheet

Parolan yhteiskoulu ja lukio ovat aiemmin toimineet samalla tontilla Myllytiellä.

Hattulan sivistyslautakunta päätti tammikuussa, että sisäilmaongelmaisen yhteiskoulun eli yläasteen tiloista luovutaan kokonaan.

Yhteiskoulu siirtyi väistötiloihin lukion tiloihin ja samalla tuli tarve löytää lukiolle omat väistötilat.

Lukion tilat löytyivät lopulta Hattulan keskustan Juteinitalosta ja kunnan ostamasta vanhasta taksikeskuksesta, jotka remontoitiin opiskeluun sopiviksi.

Väistötilaratkaisu on voimassa toistaiseksi.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic