Kanta-Häme

Väistötilat löytyvät sieltä täältä

Kaupunki on päättänyt tarjota sisäilmaongelmista kärsivän Nummen koulun 4 C-luokan oppilaille mahdollisuutta käydä kevätlukukausi loppuun muissa lähistön kouluissa.

Jukolan, Vuorentaan ja Luolajan kouluissa on yhteensä 26 vapaata oppilaspaikkaa, siis yhtä monta kuin 4 C-luokalla on oppilaita.

– Koko luokkaa ei valitettavasti ole mahdollista sijoittaa samaan paikkaan, sillä lautakunta on asettanut 3.-6-luokkalaisille enimmäisryhmäkooksi 28 oppilasta, kertoo palvelujohtaja Mika Mäkelä.

Oppilaiden vanhemmat saivat tiedon asiasta tänään maanantaina.

– Terveet tilat kuulostavat tietysti hyvältä, mutta luokan hajoaminen moniin osiin arveluttaa. Lisäksi haluamme olla varmoja, että luokka saa jatkaa yhdessä viimeistään ensi syksynä tutun opettajan kanssa, sanoo yhden oppilaan äiti Petriina Punkari-Mäkiaho.

Tilatekniset ongelmat esteenä

Nummen koulun oppilaille on kaavailtu väistötiloja koko ensi lukuvuodeksi seminaarin koululta sekä Myllymäen opettajakoulutuslaitokselta. Oppilaiden vanhempia ihmetyttikin, miksi väistötiloihin ei voitaisi siirtyä saman tien.

– Vaikka olisimme kuinka ripeitä tahansa, näin lyhyessä ajassa esimerkiksi kuljetuksen, ruokailun ja eri aineiden opettaminen väistötiloissa olisi mahdotonta, Mäkelä sanoo.

Väistötilojen löytäminen pienimmille koululaisille on Mäkelän mukaan yksinkertaisempaa, sillä oppiaineita on vähemmän eikä vieraan kielen tai puukäsityön vaatimia erityistiloja tarvita.

– Mitä isommista oppilaista on kysymys, sitä enemmän tarvitaan paitsi opetustiloja, myös eri aineita taitavia opettajia.

Valtaosa oppilaista ryhtyi lakkoon

Nummen koulu ei ole saanut käyttökieltoa Wetterin kiinteistön tapaan. Sisäilmaongelmien ei katsottu estävän normaalia koulunkäyntiä kesälomaan saakka.

Osa Nummen koulun tiloista on koteloitu sekä ylipaineistettu.

– Myös siivousta on lisätty, jotta oppimisympäristö olisi mahdollisimman turvallinen, kertoo koulun rehtori Mika Seppänen.

Tästä huolimatta Nummen koulun 4 C-luokkalaisista ainoastaan viisi oppilasta saapui kouluun maanantaina.

Loput 18 jäivät kotiin, sillä yhteistä sijoituspaikkaa koko luokalle ei pyynnöistä huolimatta kaupungilta herunut.

Seppänen ymmärtää kyseessä olevan kannanoton vanhempien suunnalta.

– Kaikki tässä ovat silti yhtä lailla lasten asialla. Kotiopetuksen hyvänä vaihtoehtona on edelleen laadukas, koulussa annettava opetus.

Väistötiloja ensi vuodeksi etsitään paraikaa

Muiden oppilaiden mahdolliseen lakkoiluun ei toistaiseksi ole varauduttu.

Mika Mäkelä vakuuttaa, ettei sisäilmaraportin tuloksiin vaikuta tieto esimerkiksi väistötilojen ongelmallisuudesta.

– Ei tässä oikein voida muuta kuin elää tilanteen mukaan.

Tilaajapäällikkö Antti Karrimaa kertoo, että seminaarin koulun, hajasijoituksen sekä Myllymäen opettajakoulutuslaitoksen tilojen vaihtoehtona ovat parakit.

Myllymäen sisäilmaa tutkitaan paraikaa, ja parakkien kohdalla jonotusaika on lähes vuoden.

– Olen silti luottavainen että tilat löytyvät. Se, miten ja mistä, onkin sitten jo eri asia. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic