Kanta-Häme

Väistötilat uhkaavat loppua kesken pääterveysasemalla

Osa Hämeenlinnan pääterveysaseman työntekijöistä on joutunut työskentelemään ahtaissa väistötiloissa jo kolmatta vuotta. Kesällä alkavaksi kaavailtu ilmastointiremontti saattaa vaikeuttaa tilannetta entisestään. 

Ongelma juontaa juurensa vuoteen 2013, kun terveysaseman E-rakennuksen 2. kerroksessa aloitettiin käytäväremontti. Siellä työskennellyt toimenpideyksikkö ja muu henkilöstö siirrettiin E-rakennuksen 0-kerrokseen sekä väliaikaistiloihin talon eri osiin. Alkuvuonna 2015 C-rakennuksen ala- ja yläpohjista löytyi sädesieniesiintymiä. Koko rakennus jouduttiin tyhjentämään nopealla aikataululla. 

C-rakennuksessa oli noin 20 hallinnon työntekijää ja käyttökiellon jälkeen myös heidät sijoitettiin E-rakennukseen. Ylimääräistä tilaa rakennuksessa ei juuri ollut, joten jo käytössä oleviin työtiloihin tuli lisää työntekijöitä.

C-rakennuksen löytöjen jälkeen sisäilmatutkimukset tehtiin myös E-rakennuksessa. Tutkimuksissa löytyi lievempi ongelma. Ikkunoiden eristeitä oli homeessa ja asian korjaaminen vaatisi kaikkien ikkunoiden vaihtamista. Ikkunaremonttiin ei kuitenkaan ollut budjetissa jyvitettyä rahaa, joten käytäväremontti seisahtui paikalleen ja ikkunaremontti siirrettiin tulevaisuuteen. Remonttialueelle jäi tyhjilleen kymmenen toimenpidehuonetta.

– Ikkunaremontti ajoi käytäväremontin edelle ja siihen ei ollut rahaa, joten koko prosessi pysähtyi, kaupungin terveyspalveluiden palvelupäällikkö Pekka Komulainen kertoo. 

Väliaikaisiksi kaavaillut väistötilaratkaisut muuttuivat pysyväisluonteisiksi.

Komulaisen mukaan venähtänyt väistötiloissa työskentely on rasittanut työyhteisöä. Tyypillinen tilanne on se, että kahdelle ihmiselle tarkoitetussa työtilassa työskentelee kolme tai neljä ihmistä. Esimerkiksi palvelusihteeri Arja Inovaara joutuu työskentelemään kolmistaan kahden työtoverinsa kanssa yhdelle ihmiselle tarkoitetussa toimistohuoneessa.

– Huoneessa on liian vähän happea. Eron huomaa, kun tulee lomalta takaisin. Ovea on pakko pitää auki, muuten me nuokutaan, Inovaara kertoo.

Komulainen kertoo, että erityisesti kesällä ihmiset oireilevat, koska vanha ilmastointi ei toimi riittävän hyvin.

– Tässä on kyse aika perusasioista. Ihmisillä pitäisi olla säälliset työtilat, Komulainen sanoo. 

Ikkunaremontti toteutettiin viime syksynä ja käytäväremontti on käynnistymässä vasta tänä kesänä urakoitsijavalinnan ratkettua. Käytäväremontin yhteydessä uudistetaan rakennuksen vuosikymmeniä vanha ilmastointijärjestelmä. Remonttien on määrä valmistua vuonna 2017. Komulaisen mielestä remontit ovat viivästyneet liian pitkään. 

– Tilaremontti olisi pitänyt toteuttaa heti, kun tarve nousi esille, vaikka ottamalla lainaa. Se oli pakollinen remontti ja sen lykkäämisestä on aiheutunut merkittävää haittaa pääterveysaseman toiminnalle. Ne kymmenen huonetta tarvitaan käyttöön kipeästi, Komulainen sanoo.

Terveysaseman remonttien budjetoinnin valmistelee Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunta ja päätöksen tekee kaupunginvaltuusto. 

– Ikkunaremontin tarve ja sen aiheuttama vaikea tilanne tulivat hyvin yllättäen. Lainanotto remonttia varten ei ollut esillä, kertoo Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnan puheenjohtaja Katriina Laaksonen (kok.).

Käytäväremontin yhteydessä käynnistyvä joka kerrokseen ulottuva ilmastointiremontti tuo lisähaasteita työntekijöiden sijoittamiseen. Ilmastointiremontti on noin vuoden kestävä projekti.

– E-rakennukseen avataan ylhäältä kahden hissikuilun levyinen ilmastointikäytävä ja katolle tulee omakotitalon kokoinen ilmastoinnin konehuone, Komulainen kertoo. 

Jälleen osalle työntekijöistä joudutaan etsimään uusia tiloja, mutta pääsääntöisesti remontoitavan alueen ympärillä tehdään töitä, sillä väistötilaa ei enää ole. Kaikki liikenevä tila valjastetaan hoitohenkilöstön käyttöön, muun muassa kokoustilat ja vahtimestarin koppi.

– Jää nähtäväksi, paljonko remontti haittaa työntekoa. Voi olla vaikea kuunnella sydänääniä, jos kivipora laulaa viereisessä huoneessa, Komulainen sanoo. 

Terveysjohtaja Veli-Pekka Rautavan mukaan ilmastointiremontti on tarkoitus toteuttaa niin, että meluhaittoja syntyy mahdollisimman vähän. 

– Meluisat työvaiheet toteutetaan ilta-aikaan ja viikonloppuina, Rautava sanoo. 

Vuodeosastot ovat G-siivessä, joten niitä remontti ei häiritse. C-rakennus on edelleen käyttökiellossa, eikä sen korjaamiseksi ole suunnitelmia. 

Päivän lehti

26.1.2020