Kanta-Häme

Väistökirjasto palvelee suppeasti marraskuuhun saakka, jotta kirjat ja ihmiset saadaan muutettua huolella

Pääkirjaston väistötilojen toiminta käynnistyy todenteolla vasta marraskuussa. Muuton takia kirjastoautot eivät kierrä kahteen viikkoon.
Harjoittelija Annika Savilampi järjestelee väistökirjastoon saapuneita kirjoja hyllyihin. Jokainen kirja ja hylly on merkitty, jotta kirjoja ei hukkuisi muutossa.

Syyskuun alussa suljetun Hämeenlinnan pääkirjaston lopulliset väistötilat eivät ole vielä valmiit avattavaksi.

Wetterillä tällä hetkellä auki oleva pääkirjasto on vasta väliaikainen asiakaspalvelupiste, josta voi noutaa varauksia. Pisteessä on myös palautettuja kirjoja lainattavaksi sekä lehtisali.

– Toinen vaihtoehto olisi ollut pitää pääkirjasto kokonaan kiinni kokoelman siirron ajan, kirjastotoimen johtaja Inkeri Jurvanen sanoo.

Hän korostaa, että itse väistökirjasto on isompi kuin pelkkä asiakaspalvelupiste.

– Nykyinen tilanne ei ole lopullinen, eikä väistökirjasto missään tapauksessa ole uusi kirjasto. Uusi kirjasto avataan kahden vuoden päästä vanhoissa tiloissa Lukiokadulla.

 

Ennen kuin väistökirjaston kokoelmatilat voidaan marraskuussa avata asiakkaille, pitää muutetut kirjat järjestää huolellisesti.

– Jos kirja laitetaan väärään hyllyyn, se käytännössä häviää. Ei sitä sieltä kukaan enää löydä, Jurvanen selittää.

Ennen muuttoa jokainen kirja on merkitty. Vastaavasti väistötilojen hyllyissä on vastamerkinnät, jotka auttavat hyllyttämään kirjat oikein.

– Koska väistötiloihin mahtuu vähemmän kirjoja kuin Lukiokadulle, suunnittelimme pitkään sitä, mitkä kirjat tiloihin muuttavat.

Kirjojen lisäksi väistötiloihin pitää muuttaa kirjaston henkilökunnan toimistot ja asiakaspalvelutilat.

Kirjastoautojen tallit, kokoelmatilat ja työskentelytilat puolestaan muuttavat Lukiokadulta Eino Leinon kadulle Kaurialaan. Muutto aiheuttaa kahden viikon katkon kirjastoautojen palveluissa 17. syyskuuta alkaen.

 

Vaikka kirjat eivät ole vielä paikoillaan Jurvanen korostaa, että varaamalla pääsee käsiksi kaikkeen lainattavissa olevaan aineistoon. Varaaminen on ilmaista ja onnistuu helposti verkkokirjastossa.

– Varattavia kirjoja tulee myös lähikirjastoista ja varastosta.

Parhaiten kirjaston muuttorumbasta ja muista ajankohtaisista asioista pysyy kärryillä sosiaalisen median avulla. Hämeenlinnan kirjaston Facebook-tilillä tiedotetaan tilanteesta lähes päivittäin.

Sivulla on markkinoitu myös Lukiokadulla torstaina ja perjantaina järjestettävää Noutotoria, josta voi hakea ilmaiseksi pääkirjaston tarpeettomaksi jääviä kalusteita.

 

Yleisesti ottaen kirjaston uusi sijainti on kiinnostanut asiakkaita selvästi. Monet ovat saapuneet Wetterille pelkästään katsomaan, mitä tiloissa tapahtuu.

Asiakkaat ovat löytäneet tilat myös kirjastoasioinnin puolesta.

Jurvanen kuitenkin toteaa, että tilojen sijainti voi vielä olla joillekin epäselvä.

– Wetteri on eri rakennus kuin Wetterhoffin talo.

Väistökirjasto sijaitsee Wetterhoffinkadulla vastapäätä linja-autoasemaa. HÄSA

Hämeenlinnan kirjasto

Väistötilat sijaitsevat Wetterillä osoitteessa Wetterhoffinkatu 2.

Tällä hetkellä tiloissa voi noutaa varauksia, lainata palautettuja kirjoja, lukea lehtiä ja palauttaa lainattua aineistoa.

Varsinainen väistökirjasto kokoelmineen aukeaa Wetterille marraskuun alussa.

Pääkirjaston tiloissa Lukiokadulla järjestetään 20.–21.9. klo 10–15 Noutotori, josta voi ilmaiseksi hakea esimerkiksi käytettyjä ylijäämäkalusteita.

Kirjastoautot eivät kierrä muuton takia 17.–28.9.