Kanta-Häme

Väkevän herkkä orkesteriteos

– Se kilpailu tuli aika hyvään aikaan, sanoo säveltäjä Sauli Zinovjev.

Hän puhuu kansainvälisestä Uuno Klamin sävellyskilpailusta, jonka kolmannen palkinnon hän voitti vuonna 2014 teoksellaan Gryf.

Kymrinkielinen sana tarkoittaa voimakasta ja väkevää.

– Älkää kysykö, miksi kymriä? Ehkä se on sanana tarpeeksi tarkoittamaton. Suussa karhealta tuntuva, mutta kuitenkin pehmeä.

Samaa yhdistelmää Zinovjev tavoittelee musiikissaankin. Puhuttelevaa herkkyyttä. Tunteiden vuoristorataa.

– Mukana voi olla vaikeitakin tunteita. Ei akvarellejä eikä piña coladoja rannalla. Tärkeintä on vangitseva tunnelma.

Zinovjev sävelsi Gryfin olleessaan Sibelius-Akatemian vaihto-opinnoissa Saksassa kolme vuotta sitten. Kulunut aika on vuonna 1988 syntyneelle suhteellisen pitkä, mutta sittemmin Akatemista valmistuneena ja joka päivä työhuoneelle töihin menevä ammattisäveltäjänä hän vasta opettelee suhtautumista ”vanhoihin biiseihinsä”.

– On tärkeää, että säveltäjä elää ajassa. Esteettiset tavoitteet elävät eivätkä omat sävellykset ole missään nimessä pyhiä. Voi olla, että olen vuoden päästä ihan eri mieltä, kuin miltä tällä hetkellä tuntuu.

Gryf sai ensiesityksensä kilpailussa Yasuo Shinozakin johtaman Kymi Sinfoniettan konsertissa ja tammikuussa teos kuultiin Oulussa. Sinfonia Lahti soittaa teoksen torstaina Lahdessa ja lauantaina Hämeenlinnassa.

Lahdessa syntynyt ja Lahden konservatoriossa pianonsoittoa opiskellut Zinovjev myöntää, että viikko tuntuu merkityksellisyydellä pakatulta.

– Kun aloitin musahommia ja nökötin Sibeliustalon penkkirivissä, en voinut kuvitella, että oma musa soisi siellä. Enkä voi oikein vieläkään, hän nauraa.

Kapellimestarina toimii Okko Kamu.

– Se on mielenkiintoinen juttu. Hän on aivan eri sukupolven kapellimestari. Varmaan oman isoisäni ikäinen.

Sauli Zinovjevin teoksen lisäksi Sinfonia Lahti esittää konsertissa Aleksandr Glazunovin Viulukonserton a-molli op. 82 ja Sergei Prokofjevin Sinfonian nro 7 cis-molli op. 131.

Nuori säveltäjä on innoissaan seurasta, johon hänen teoksensa on päässyt.

– On ihan parasta, kun pääsee osaksi jatkumoa. Sen takiahan aloin säveltää, että kuuntelin Profjevia.

Lauantain konsertti Verkatehtaalla on Sinfonia Lahden ylikapellimestarin toimesta eläkkeelle jäävän Okko Kamun viimeinen virallinen esiintyminen Hämeenlinnassa.

– Haluamme antaa Okolle lähtiäislahjaksi muistokirjan, johon yleisön toivotaan kirjoittavan tervehdyksiä ja nimikirjoituksia. Kirja kiertää Lasipihalla teosesittelyn aikana ennen konserttia, kertoo Sibelius Celebrationsin tuottaja Tatu Pohjola. HÄSA

VIELÄ KERRAN KAMUSinfonia Lahti esittää Sauli Zinovjevin sävellyksen Gryf Vanaja-salissa Verkatehtaalla lauantaina 16. huhtikuuta klo 15. Teosesittely klo 14.15 Lasipihalla. Esittelijänä musiikin tohtori Tuomas Mali.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic