Kanta-Häme

Väki muuttaa keskuksiin

Rakennusteollisuuden toimitusjohtajan Tarmo Pipatin mukaan kaikki rakentaminen keskittyy seuraavan 20 vuoden aikana kasvukeskusten työssäkäyntialueille. 700 000-800 000 asukasta muuttaa muualta Suomesta näille alueille.

– Yleisesti ei tiedetä, mitä rakentamisessa on tapahtumassa. Se on liian arka aihe, Pipatti sanoo.

Pipatin mukaan asuntorakentamiseen ei myönnetä lainoja muualle kuin näille työssäkäyntialueille. Sen määrittää pankkisääntely.

– Tämä on kova fakta. Keskusta, joka on gallup-johtaja, ei halua nähdä tätä kuvaa.

Pipatti myöntää hieman liioitelluksi, ettei asuntorakentamiseen myönnettäisi lainkaan lainoja muualla kuin kasvukeskusten työssäkäyntialueilla. Suomeen jää vielä 35 seutua, jotka eivät hirveästi kasva, mutta eivät myös menetä asukkaita. Tällaisia kaupunkeja ovat hänen mukaansa muun muassa Valkeakoski ja Forssa.

Koko maa ei… pysy asuttuna

Isojen kaupunkien vaikutuspiiriin siirtyy kuitenkin noin 90 prosenttia väestöstä. Sadan kilometrin säteellä Helsingistä asuu 1,8 miljoonaa asukasta.

– Koko Suomi asuttuna? Ei edes armeija usko enää siihen.

Pipatti uskoo, että muuttoliikkeellä on merkittävä vaikutus asuntojen arvoihin eri osissa maata. Kasvukeskuksissa asuntojen arvo säilyy.

– Kasvukeskusten ulkopuolella kiinteistöille jää vain käyttöarvo. Ei ihme, että ihmiset ovat katkeria.

Pipatin mielestä ei ole merkkiä, että linja muuttuisi. Hän ei usko, että työpaikkoja syntyy muualle kuin kasvukeskuksiin.

– En niin ikään usko, että kansa vaeltaisi takaisin.

Pipatti haluaa kasvukeskuksiin lisää infrainvestointeja. Hänen mielestään sijoitetut varat tulevat takaisin verotuloina. Hän myös vetoaa siihen, että kasvukeskukset tulevat elättämään myös muun Suomen.

Rakennusteollisuuden Pipatti vaati SDP:n hämeenlinnalaisten eduskuntavaaliehdokkaiden talousseminaarissa tiistaina kaupunkipolitiikkaa seuraavan hallituksen ohjelmaan.

– Kaupunkipolitiikan takuumies on ainoastaan SDP. Kokoomus kaatoi Pisara-radan. Keskusta ja Perussuomalaiset vastustavat rataa.

Ympäristöhallinto …ryhtyi ikiliikkujaksi

Pipatti arvostelee rankasti päätöksenteko rakentamisen ja kehityksen jarruttamisesta. Janakkalan entinen kunnanjohtaja pitää valtuustotasoa ”ihan vanhanaikaisena”. Ely-keskuksilta hän haluaa pois valitusoikeuden.

– Sykkeen (Suomen ympäristökeskuksen) linja on lähtenyt elämään aivan omaa elämäänsä. Se ei välitä, onko ihmisillä toimeentuloa. Enemmistövallan ei pitäisi alistua tähän.

Pipatti katsoo, että virastoissa yksi ihminen käyttää aina valtaa. Hänen mielestään tämä on menettänyt legitimiteettinsä (yhteiskunnallisen oikeutuksensa).

– Eikö ole ikiliikkujaa? Ympäristöhallinto on nyt ikiliikkuja. Avi myöntää luvan, ely valittaa ja korkein hallinto-oikeus palauttaa. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic