Kanta-Häme

Vakilääkärit palkkakuopassa

Vaikka terveyskeskusten lääkärivaje on pahimmista vuosista parantunut, vakituisiin lääkärinvirkoihin on edelleen vaikea saada päteviä hakijoita. Aukot tilkitään sijaisilla ja ostolääkäripalveluilla.

Kanta-Hämeessä lääkäritilanne vaihtelee jonkin verran kunnittain.

Eniten keikkalääkäreitä käyttävät Hämeenlinna ja Riihimäki. Hattula on ulkoistanut koko terveysasemansa yksityiselle palveluntuottajalle, kun taas Janakkala sinnittelee pitkälti omin voimin.

Parhaiten pärjää Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymä, joka käyttää ulkopuolista lääkärityövoimaa ainoastaan tilapäiseen apuun.

Vakilääkärit palkkakuopassa

Hämeenlinnan Terveyspalvelut -liikelaitoksen toimitusjohtaja Risto Mäkinen sanoo suoraan, että lääkäritilanne on karkaamassa käsistä. Hänen mukaansa ilmiö on valtakunnallinen, mutta alkaa näkyä pikkuhiljaa myös Hämeenlinnassa.

– Meiltä puuttuu keski-ikäinen terveyskeskuslääkäreiden joukko. Terveyskeskuksista jää eläkkeelle kokenutta porukkaa. Nuoret tulevat kyllä keikkalääkäreinä meille, mutta eivät riittävässä määrin viranhaltijoiksi, Mäkinen toteaa.

Hämeenlinnan Terveyspalvelujen lääkärinviroista neljä hankitaan tällä hetkellä ostopalveluna.

Yksi keikkalääkäri maksaa Hämeenlinnalle 95 euroa tunnilta. Se vastaa yli 10 000 euron kuukausipalkkaa.

Hämeenlinnassa kokenut terveyskeskuslääkäri saa kuukausipalkkaa 5000– 6000 euroa.

Ovatko vakituiset lääkärit siis palkkakuopassa nuoriin keikkalääkäreihin verrattuna?

– Kyllä, ja se taitaa koskea esimiehiäkin. Yhden keikkalääkärin kustannus tulee meille kalliimmaksi kuin kenen tahansa ylilääkärin palkka. Voi olla, että se on ongelman syy, Mäkinen sanoo.

Jatkuvaa…vajausta

Riihimäen seudun terveyskeskuksen vs. johtajaylilääkäri Pertti Knuth kertoo etenkin vuodeosastojen kärsivän lääkärivajeesta.

– Viidestä vakituisesta virasta ainoastaan yksi on vakituisesti täytetty. Avopuolen virat ovat periaatteessa täynnä, mutta olemme joutuneet sieltä tasoittamaan osastojen lääkäripulaa. Eli meillä on jatkuva kahden tai kolmen lääkärin vajaus, Knuth laskeskelee.

Hän pelkää, että tilanne syksyyn mennessä vielä heikkenee, sillä kevään rekrytoinnit eivät ole sujuneet edellisvuosien tapaan. Asia on ollut esillä jo yhtymähallituksessakin.

Kuntayhtymä käyttää melko paljon ostolääkäreitä. Hausjärven ja Lopen vastaanotot on ulkoistettu kokonaan, lisäksi Riihimäellä aloittaa ensi viikolla kaksi ostopalvelulääkäriä.

– Lisäksi meidän on ollut pakko ostaa yksityispuolelta saman päivän aikoja, kun omat lääkärit eivät ole siihen enää venyneet.

Ostoja vain…tilapäisesti

Forssan seudulla lääkäritilanne on johtavan lääkärin Jarmo Ruohosen mukaan ”melko hyvä”. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteinen kuntayhtymä hakee parhaillaan kolmea lääkäriä vakituiseen virkaan, mutta ei ole joutunut turvautumaan virkojen hoitoon ostopalveluna.

– Pientä vajausta on, mutta kyllä me pärjätään. Ostolääkäreitä on käytössä tilapäisenä apuna toukokuun loppuun, Ruohonen sanoo.

Hänen mukaansa avoinna olevien virkojen ja niihin tulijoiden määrä vaihtelee aaltoliikkeen lailla, mutta keskimäärin tilanne on pysynyt ennallaan jo pitkään.

– Kun tiedossa on eläketapahtumia kuten meilläkin ensi vuonna, on aina tietysti pientä murhetta ja uhkakuvaa, saammeko virkoihin vakituisia tulijoita. Tähän mennessä olemme onneksi saaneet, Ruohonen sanoo.

Sijaisia tuntisopimuksilla

Janakkalan-Hattulan terveyskeskus on jakaantunut kahteen malliin. Hattulassa koko toiminta työterveys- ja hammashuoltoa lukuun ottamatta on ulkoistettu tamperelaiselle Pihlajalinna Oy:lle. Janakkalassa puolestaan pärjätään lähes kokonaan omilla työntekijöillä.

– Meillä on varsin hyvä tilanne. Osa-aikaisuuksista johtuen ja yhden yleislääketieteeseen erikoistuvan viran ollessa avoinna meillä on 1,5 vakanssia vajeella. Muuten kaikki virat on täytetty, sanoo juuri työnsä Janakkalassa aloittanut ylilääkäri Juha Tiainen.

Hänen mukaansa ostopalveluna tuntityösopimuksilla on hoidettu lähinnä muutama sijaisuus.

Tiainen on tulevaisuuden suhteen hämäläiskollegoitaan toiveikkaampi. Hän uskoo nuorten lääkäreiden kiinnostuksen vakinaisia virkoja kohtaan olevan hiljalleen lisääntymässä.

– Luulen, että kun on oltu vähän aikaa firman palveluksessa ja tehty töitä vähän siellä sun täällä, halutaan vähän säännöllisempää työnkuvaa ja syventyä työn ohessa johonkin osa-alueeseen vähän tarkemmin, Tiainen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic