Kanta-Häme

Väkivallan uhri vedetään suosta ylös

Tyypillisesti väkivalta ja sen uhka kotona jatkuu vuosia, ennen kuin viranomaiset saavat tiedon asiasta.

– Tilanne on valitettavan tavallinen isossakin osassa perheväkivaltatapauksia, sanoo rikoskomisario Matti Purhonen Hämeen poliisista.

Väkivallan uhri, niin lapsi kuin aikuinenkin, saattaa Purhosen mukaan kokea häpeää. Siksi onkin tärkeää, että uhri kertoisi tapahtuneesta esimerkiksi ensiapuun hakeuduttuaan.

Tällöin tieto kulkee jouhevasti tapahtuneesta myös muille apua tarjoaville tahoille, kuten sosiaalityölle, lastensuojelulle tai poliisille.

Tällaista moniammatillista, avoimen tiedonkulun yhteistyötä väkivallan uhrien auttamiseksi on järjestetty kuluneen vuoden aikana myös Kanta-Hämeeseen.

Purhonen korostaa, että koko toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Tietoja ei lähetetä ilman uhrin lupaa.

– Tieto uhrin tilanteesta kulkee vain, mikäli hän on valmis ottamaan apua vastaan.

Kaikenikäisten Ankkuri

Moniammatillisen riskinarvioinnin ohjelma, tuttavallisemmin Marak, käynnistettiin helmikuussa myös Kanta-Hämeessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tukemassa ohjelmassa ovat poliisin lisäksi mukana aikuissosiaalityö, sosiaalipäivystys Hämeenlinnasta ja Hattulasta, henkisen hyvinvoinnin palvelut, Ankkuri sekä rikosuhripäivystys.

Ankkuri-toiminnan tarkoituksena on niin ikään puuttua varhaisessa vaiheessa perheissä tapahtuvaan lähisuhdeväkivaltaan sekä lasten ja nuorten rikollisuuteen

– Oikeastaan Ankkuri ja Marak liippaavat hyvin läheltä toisiaan. Kun Ankkuri keskittyy alle 15-vuotiaisiin, kattaa Marak myös tätä vanhemmat, esimerkiksi parisuhdeväkivaltaa kokevat, Purhonen selventää.

Vain murto-osa tilastoidaan

Ohjelman malli on otettu Englannin Walesista, jossa vakava väkivaltarikollisuus on Suomea huomattavasti yleisempää. Suomessa fokus onkin asetettu nimenomaan yleisempään parisuhde- ja perheväkivaltaan.

Poliisi kirjasi Kanta-Hämeessä lähes 850 perheväkivaltatapausta vuonna 2012. Rikoskomisario Purhonen uskoo, että kaikki tapaukset eivät päädy poliisin tilastoihin.

– Tilausta toiminnalle on, ihan varmasti.

Apua, ei vain ohjeita

Kun uhri on hyväksynyt vastaanottamaan apua, alkaa tukevien toimenpiteiden kartoitus.

Tehtävät tukitoimet uhrin auttamiseksi voivat Purhosen mukaan olla hyvinkin konkreettisia: avustamista lähestymiskiellon hakemisessa, ulko-oven lukon vaihtamista, pensasaidan harventamista siltä varalta, että entinen, väkivaltainen puoliso on pimeän turvin hiipinyt oven taakse.

Annettavan avun on tarkoitus auttaa pahimman yli, keskimäärin kuukauden tai kahden ajan, kuitenkin asiakkaasta riippuen.

– Tarkoitus on ennen kaikkea vetää asiakas suosta ylös, tarjota ensiapua. Haluamme tehdä asiakkaan puolesta asioita, emme vain patistaa häntä toimimaan itse. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic