Kanta-Häme

Vakuutus ei aina korvaa kännykän rikkoutumista

Pari kuukautta vanha älypuhelin lipesi käsistä ja mäjähti lattiaan. Näyttö on palasina ja runko vääntynyt, eikä puhelin anna enää elonmerkkejä.

Auttaako vakuutus korvaamaan vahingon, vakuutusasiantuntija Hanna Salo FINEn vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta?

– Älypuhelimen rikkoontuessa korvausta voi hakea kotivakuutuksesta. Puhelin lasketaan normaaliin kodin irtaimistoon.

Perussääntö on, että laaja kotivakuutus kattaa laitteiden rikkoutumiset. Jos oma kotivakuutus on suppeampi, kannattaa tarkistaa ehdot rikkoutumisturvan osalta.

Onko rikkoutumistavalla merkitystä sen suhteen, saako korvausta vai ei?

– Kyllä sillä on merkitystä, minkälaisessa tilanteessa puhelin on rikkoutunut. Tyypillinen korvattava vahinko on putoaminen, jossa puhelin menee palasiksi.

Toinen esimerkki on jonkin kovan esineen osumisen aiheuttama hajoaminen.

Hyvin tavallisia vahinkoja nykyään ovat näytön rikkoutumiset.

Kannattaa muistaa, että oma huolimattomuus voi vaikuttaa korvattavuuteen tai alentaa korvausta.

Entä jos puhelin on pimentynyt kastumisen seurauksena?

– Kun laitteen rikkoutumisen aiheuttaa kastuminen, tilanne ei ole korvattavuuden kannalta aina niin yksiselitteinen.

Yleisiä kastumisvahinkoja joita ei korvata ovat esimerkiksi tilanteet, joissa taskussa oleva kännykkä on sateessa kastunut ja mennyt epäkuntoon.

Tällaisia tapauksia punnitaan ennalta arvattavuuden kannalta: ei ole mitenkään yllättävää, että Suomen kesässä sataa vettä.

Toinen esimerkkitilanne on, että kännykkä on mukana veneessä jota aalto keikuttaa ja puhelin putoaa veteen. Kun ollaan vesillä, ei ole yllättävää että on merenkäyntiä, ja kännykkä sen seurauksena tipahtaa.

Tietysti jokainen tapaus on erilainen ja korvausta harkitessa käydään läpi se, mitä on tapahtunut.

Kuinka vahinko käytännössä korvataan?

– Ensisijainen tapa on aina rikkoutuneen laitteen korjaaminen, jos se vain on mahdollista ja korjauksen hinta ei ole kohtuuttoman kallis laitteen hintaan nähden.

Jos tilalle on järkevintä hankkia uusi laite, se tarkoittaa uuden ominaisuuksiltaan vastaavan laitteen hinnan korvaamista.

Usein käy niin, että vastaavan puhelimen hinta nyt on halvempi kuin hinta, jonka aikanaan rikkoutuneesta puhelimestaan maksoi.

On myös hyvä huomata, että rikkoutuneen laitteen iästä riippuen uushankintahinnasta tehdään vielä mahdolliset ikävähennykset sekä vähennetään omavastuu. Se on kotivakuutuksissa tavallisesti 150 euroa.

Antti Pasanen

Päivän lehti

9.4.2020