Kanta-Häme

Vakuutusten Uber korvaa pahan mielen

Treffit menivät pieleen. Pöytävaraus tuli tehtyä ja ruuat tilattua, mutta seuralainen ei koskaan saapunut paikalle. Harmittaa, ja rahaakin meni hukkaan.

Mielipahastakin voi saada rahallista korvausta, lupaa uusi suomalainen mobiilisovellus Fair. Älypuhelimen kautta käytettävä vertaisturva mainostaa olevansa uusi vaihtoehto vakuuttamiselle.

Fairista on jo alettu puhua ”treffivakuutuksena”. Toimitusjohtaja Johannes Hirvaskosken mielestä tästä on kehkeytynyt markkinointisirkus, joka ei kuvaa tarpeeksi hyvin sitä, mistä on kyse.

Sovelluksen käyttäjä liittyy erilaisiin ryhmiin, joista voi saada korvausta vahingosta tekemällä selvityspyynnön. Huono onni -ryhmästä voi hakea rahallista lohtua huonon onnen, kuten epäonnistuneiden treffien, osuessa kohdalle.

– Arvoa on esineiden lisäksi ajalla. Kyseessä on hukkaan mennyt kulu tai yllättävä meno, eli aineeton vahinko, Hirvaskoski sanoo.

Sovelluksessa on lisäksi ryhmiä, joissa hyvitetään rikkoontuneita tavaroita tai varsinaisen vakuutuksen omavastuuta vahinkotapauksissa.

Startup-yritys Fair ja Sonera lanseerasivat palvelun Slush-tapahtumassa marraskuun lopussa. Palvelun kautta on korvattu jo parikymmentä vahinkoa, ja asiakkaita on muutama sata.

Fair on maailman ensimmäinen vertaisturvapalvelu, joka toimii täysin irrallaan vakuutusyhtiöistä. Rahat tulevat kokonaisuudessaan käyttäjiltä. Eniten Fair eroaa perinteisestä vakuutustoiminnasta siinä, että korvauspäätös tehdään ryhmän jäsenten kesken äänestämällä.

Hirvaskoski vertaa Fair-vertaisturvaa Airbn-majoituspalveluun ja Uberiin, joiden perusidea ei ole tekninen vaan sosiaalinen. Niitä ei voi patentoida.

Fair onkin jo saamassa kilpailijan Iso-Britanniasta. Pyörävahinkojen vertaiskorjaamiseen keskittyvää Insure a Thing -palvelu odottaa vielä lanseerausta.

Markkinoilla on jo vertaisvakuutuksina itseään markkinoivia palveluita, kuten saksalainen Friendsurance. Niiden korvauksista vain pienet summat tulevat vertaiskäyttäjiltä, kun isommat vahingot korvaa perinteinen vakuutusyhtiö.

Vuonna 2017 Fair pyrkii kotimaata laajemmille markkinoille. Irlanti on toinen pilottikohde, ja lopulta tavoitteena on koko englanninkielinen maailma, joka on Hirvaskosken mukaan sovelluksen päämarkkina-alue.

Toistaiseksi mobiilisovellus toimii vain iOs-alustoilla. Hirvaskoski kertoo, että sovellus on vielä pilottivaiheessa.

– Olemme ensimmäisiä maailmassa juuri tällä sosiaalisella konseptilla. Joulu- ja tammikuu vielä kehitetään. Android-versio tulee ulos varmaankin helmikuussa, ja sitten alkaa markkinointi.

Vertaisturva, tai vertaisvakuutus, on jakamistaloutta, joka ei Hirvaskosken mielestä uhkaa perinteistä vakuuttamista. Vertaispalvelussa kuluttajat hoitavat pienet vahingot keskenään, ja vakuutusyhtiön puoleen käännytään isommissa tarpeissa.

– Ei Airbnb:kään tehnyt hotelleja tarpeettomiksi, vaan täydensi majoitustarjontaa, Hirvaskoski sanoo. HÄSA

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic