Kanta-Häme

Vakuutusyhtiö Pohjantähden toimitusjohtaja vaihtoon – Pekka Määttä jättää tehtävänsä

Vakuutusyhtiö Pohjantähden hallitus tiedotti tiistaina alkuillasta, että se on sopinut yhtiön toimitusjohtajan Pekka Määtän tämän jättävän tehtävänsä. Uuden toimitusjohtajan hakuprosessi käynnistyi välittömästi. Ennen uuden toimitusjohtajan valintaa Pohjantähden väliaikaisena toimitusjohtajana työskentelee yhtiön lakiasiainjohtaja Krista Rantala.

Tiistain kokouksessa vaihtui myös Pohjantähden hallituksen puheenjohtaja. Entinen puheenjohtaja Tapio Vekka jatkaa hallituksen jäsenenä, ja uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Kari Kaartinen.

Kaartisesta tuli Pohjantähden hallituksen jäsen 14. toukokuuta pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Samaisessa yhtiökokouksessa hallituksen kokoonpano uudistui niin, ettei toimitusjohtaja Määttä jatkanut enää sen jäsenenä.

– Nykyisestä hallituksestahan puolet on aloittanut 14.5., eikä nykyisellä hallituksella ole lausuttavaa sitä edeltävistä tapahtumista. Nyt näimme tämän yhdessä toimitusjohtajan kanssa sellaiseksi askeleeksi, mikä vie yhtiötä eteenpäin ajatellen liiketoiminnan kehittämisen ja yhtiön tulevaisuuden tavoitteita, Kaartinen kommentoi sopimusta Määtän tehtävien jättäytymisestä.

Määttä ilmoitti Hämeen Sanomille, että hänen irtisanomisensa kommentointi on sovittu jäävän Pohjantähden hallituksen nykyiselle puheenjohtajalle.

Kari Kaartisen mukaan toimitusjohtajaa vaihtaessa pyritään aina hakemaan muutosta parempaan suuntaan, ja tässä tapauksessa uuden toimitusjohtajan haun uskotaan parantavan yhtiön mahdollisuuksia onnistua tavoitteidensa saavuttamisessa.

– Niitä tavoitteita en voi tässä kohtaa enempää julkistaa. Joka tapauksessa odotamme uudelta toimitusjohtajalta alan tuntemusta ja henkilöstöjohtamisen osaamista sekä näyttöjä näistä.

Pohjantähden hallitus odottaa uuden toimitusjohtajan pestiin runsaasti hakemuksia.

Tuoreena puheenjohtajana Kaartisen keskeisin periaate on, ettei hän tee hallituksen päätöksiä yksinään.

– Meillä on erittäin hyvä porukka, jossa on osaamista vakuutusyhtiöistä ja liiketoiminnasta. Nyt, kun olemme perehtyneet yhtiöön, ryhdymme rakentamaan suunnitelmia, joiden mukaan mennään eteenpäin.

Kaartisen mukaan kaikkea ei muuteta heti kerralla, vaan kehittämistä tehdään ennemmin evoluutiomaisesti Pohjantähden strategian mukaisesti.

– Jossain vaiheessa alamme päivittää strategiaakin, hän sanoo.

Pekka Määttä valittiin Pohjantähden toimitusjohtajaksi viime syksynä samalla, kun koko yhtiön hallitus vaihdettiin. Sen jälkeen yhtiö on ollut Finanssivalvonnan tarkkailussa, ja toukokuussa Finanssivalvonta nimitti asianajaja Pekka Jaatisen asiamiehekseen valvomaan vakuutusyhtiön toimintaa.

Tämä oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Finanssivalvonta on nimittänyt asiamiehen valvomaan vahinko- tai henkivakuutusyhtiön toimintaa. Valvontapäätöstä perusteltiin Pohjantähden toiminnassa esiintyneellä taitamattomuudella ja varomattomuudella, mutta muilta osin perustelut ovat salaisia.

Hämeen Sanomat uutisoi touko–kesäkuun vaihteessa, että aikoinaan Copterlinen hallituksen puheenjohtajana toiminutta Jaatista vastaan on nostettu syyte törkeästä kavalluksesta, törkeästä petoksesta ja törkeästä velallisen petoksesta Copterlinen velkojan asianomistajan toimesta. Oikeudenkäynnin valmistelevan istunnon on tarkoitus alkaa elokuussa Helsingin käräjäoikeudessa. (HäSa 31.5.2018.) Lisäksi Jaatinen on ollut asianajajana valmistelemassa OP-ryhmän ostotarjousta Pohjantähdestä vuonna 2010 (HäSa 5.6.2018). HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic