Kanta-Häme

Valelaskut hämmentävät jälleen yrittäjiä

Postin mukana tulleet valelaskut ovat hämmentäneet yrittäjiä ympäri maata. Aiheettomista laskuista on riesaa silloin tällöin, mutta nyt kyseessä näyttää olevan isompi postitus.

Laskut on lähetetty Intrum Justitian kirjekuorissa ja laskuissa on ollut kyseisen firman logo. Intrumista on kerrottu, että heillä ei ole mitään tekemistä kyseisen yrityksen kanssa.

Hämmennystä on aiheuttanut myös se, että laskuja lähettänyt Suomen Yritysrekisterikeskus käytti verkkosivuillaan Suomen Yrittäjien logoa.

Suomen Yrittäjät vaati logon poistamista verkkosivuilta heti perjantaina, ja lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkulan mukaan näin myös tapahtui.

Suomen Yritysrekisterikeskus julkaisi pian tämän jälkeen verkkosivuillaan tiedotteen, jossa se selittää koko jupakan syntyneen postituksessa tapahtuneesta virheestä. Tiedotteen mukaan osasta postituserää jäi uupumaan mukaan tarkoitettu saatekirje.

Aiheetonta laskua ei pidä maksaa

Makkula pitää nyt julkisuuteen noussutta tapausta poikkeuksellisen härskinä. Tyypillinen valelaskutapaus on sellainen, että yrittäjille soitetaan, mutta ei tehdä minkäänlaista sopimusta puhelinkeskustelun aikana ja perässä tulee kuitenkin lasku. Tällöin jää jonkinlainen väitemahdollisuus siitä, että on tehty sopimus.

– Tämä on puhdas valelasku siinä mielessä, että taustalla ei ole minkäänlaista kontaktia niihin, joille lasku on lähetetty, Makkula sanoo.

Ensimmäisen yhteydenoton sai viime perjantaina Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka, joka pienen selvittelytyön jälkeen teki asiasta tiedotteen.

Suomen Yrittäjien neuvontapalvelu ruuhkautui, kun tieto valelaskuista levisi. Lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula arvioi puheluita tulleen satoja. Sitä kuinka paljon laskuja on postin mukana yrittäjille lähetetty, on Makkulan mukaan mahdoton sanoa. Hänen mukaansa kyse on kuitenkin ”huomattavasta määrästä”.

Laskuja on lähettänyt Suomen Yritysrekisterikeskus, jonka taustalta löytyy Suomen Verkkomedia oy -niminen yritys.

Yrittäjien etujärjestö varoittelee maksamasta aiheetonta laskua. Valelaskun saaneita yrittäjiä kehotetaan myös tekemään asiasta poliisille rikosilmoitus. Laskun saaneita neuvotaan myös lähettämään sähköpostia laskun lähettäjälle ja ilmoittamaan, että lasku on aiheeton.

Intrum vei asian poliisille

Lakiasianjohtaja Jyrki Lindström kertoo Suomen Yritysrekisterikeskuksen käyttäneen Intrum Justian nimeä luvatta ja ilman minkäänlaista sopimusta. Laskusta on vastaanottajalle jäänyt sellainen käsitys, että laskua peritään Intrumin nimissä, vaikka todellisuudessa näin ei ole.

Lindstöm kertoo Intrumin tehneen asiasta heti perjantaina ilmoituksen Helsingin poliisilaitokselle.

Mutta miten Yritysrekisterikeskus on saanut Intrumin kuoria käsiinsä?

– Se on minulle täysi mysteeri. Mutta nettisivuiltammehan totta kai löytyy erilaista logomateriaalia ja muuta, kaiketi keinot ovat monet nykyään.

Intrumilla on konttorit Turusssa, Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella. Kaikkiin toimipaikkoihin on tullut palautetta laskuista. Intrumille laskujupakka on aiheuttanut ylimääräistä työtä.

– Tästä aiheutuu paljon ylimääräistä vaivaa meidän asiakasyrityksillemme ja henkilökunnallemme. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic