Kanta-Häme Hämeenlinna

Valesukulaiset vaanivat vanhusten varoja - Lapsenlapsina esiintyvät pyytävät rahaa puhelimessa

Finanssiala: Ikääntyneen omaisen puhelinnumero kannattaisi muuttaa salaiseksi.
Finanssiala: Ikääntyneen omaisen puhelinnumero kannattaisi muuttaa salaiseksi.

Suomalaisissa pankeissa on havaittu syksyn aikana uudenlaisia huijauksia, joissa sukulaisina esiintyvät henkilöt yrittävät saada vanhuksia siirtämään rahaa heidän tileilleen.

Pankkien etujärjestö Finanssiala ry:n mukaan tietoon on tullut tapauksia, joissa erityisesti muistisairaille vanhuksille on soitettu puheluita esimerkiksi lapsenlapsena esiintyen.

Yleensä puhelussa on pyydetty nopeaa rahallista apua esimerkiksi autokolarin tai muun äkillisen syyn takia.

Tapauksia on raportoitu ympäri maata ja rikostyyppi on tuttu myös Hämeen poliisille.

 

Huijarit ovat yleensä tehneet taustatyönsä hyvin ja heillä on tietoa esimerkiksi lastenlapsista tai muista sukulaisista jo ennen puhelua.

Finanssialan rikos- ja petostorjunnasta vastaavan johtajan Risto Karhusen mukaan omaisten kannattaisi harkita ikääntyneen omaisen puhelinnumeron muuttamista salaiseksi. Näin huijarit eivät löytäisi numeroa helposti numeropalveluista.

Karhusen mukaan tapauksia yhdistää se, että asiakkaat ovat puhelun jälkeen usein tulleet pankkiin tekemään nopeaa tilisiirtoa hädässä olevalle sukulaiselle.

Pankkien henkilökuntaa on Karhusen mukaan opastettu tunnistamaan huijauksia ja varoittamaan asiakasta epäilyttävissä tilanteissa. Aina huijattu ei kuitenkaan tule edes pankkiin asti.

– Puolet yli 75-vuotiaista käyttää verkkopankkia, joten hädässä olevalle sukulaiselle saa rahat siirrettyä helposti. Tässä eivät auta edes perinteiset varoittelut verkkopankkitunnusten luovuttamisesta muille.

 

Hämeen poliisin rikoskomisario Jari Uotila kertoo tunnistavansa huijausilmiön, vaikka aivan jokapäiväisiä ne eivät olekaan.

Hänen mukaansa puhelun jälkeen kannattaisi ottaa hetki rauhallisesti ja varmistaa, että soittaja oli oikea sukulainen.

– Parasta olisi ottaa ensin yhteyttä esimerkiksi muihin sukulaisiin, jos vähänkään epäilyttää. HäSa