Kanta-Häme

Väliaikainen kyläpäällikkö

Pari kuukautta sitten Martti Puran puhelin pirahti, kun hän oli matkalla kotiin Metsämuseon 20-vuotisjuhlasta. Puhelimen toisessa päässä oli Tammelan kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Kaunisto (kesk.), jolla oli Puralle yllättävä kysymys.

– Harri kysyi, suostuisinko Tammelaan väliaikaiseksi kunnanjohtajaksi. Hölmistyin ajatuksesta. Sovimme, että soittelemme kun olen päässyt kotiin.

Seuraavassa puhelussa Kaunisto perusteli pyyntöään tarkemmin, eikä Pura keksinyt syytä kieltäytyä.

Siispä viime perjantaina Pura heräsi aamulla tavalliseen tapaan, mutta ei lähtenyt metsäkämppänsä rakennustyömaalle, vaan johtamaan Tammelan kuntaa.

– En ole valmistautunut pestiin muutoin kuin ajattelemalla asioita. Teen ne työt, mitkä eteen tulevat. Hoidan juoksevat asiat ja päivitän talousarvion valmistelun tilan. Voi olla, että pestini jää hyvinkin lyhyeksi – korkeintaan muutaman kuukauden mittaiseksi.

Tyhjä pää epäilytti

Uusi kunnanjohtaja on tarkoitus valita elokuun 18. päivän valtuustossa. Valitusaika ja valitun henkilön irtisanomisaika vaikuttavat siihen, milloin Pura pääsee jatkamaan eläkepäivien viettoa.

– Tässä väliaikaispestissä minua eniten epäilyttikin se, että olen jo ehtinyt sisäistää uuden elämänrytmin. Olen tyhjentänyt päätäni kaikista niistä asioista, joilla sen työuralla täytin. Ensimmäistä kertaa olen ollut paljon yksin, rakentanut ja kuunnellut linnunlaulua.

Teknisesti kunnanjohtajan työ ei juuri poikkea riippumatta siitä, mitä kuntaa johdetaan. Puralla on takanaan 18 vuoden ura ensin Sodankylän ja sitten Hattulan johdossa. Homma ei siis ole hänelle ihan uusi.

Ei politikointia

Virkatöissään entinen kansanedustaja ja ministeri kertoo pysyneensä selkeästi poissa politiikasta.

– Tammelassa en ole ollut vaikuttamassa asioihin muutoin kuin 1960- ja 1970-luvun taitteessa nuorisolautakunnan puheenjohtajana. Puralaisen on silti vähän vaikeaa lähteä puhtaalta pöydältä, hymähtää Pura, jonka isä oli mukana paikallispolitiikassa pitkään ja Eero-veli on edelleen kunnanvaltuuston jäsen.

Väliaikaisen pestinsä Pura kokee enemmän velvollisuudeksi kuin mahdollisuudeksi päästä tuomaan omia näkemyksiään esille. Esimerkiksi parhaillaan käynnissä olevaan kuntarakenneselvitykseen hän aikoo välttää ottamasta voimakkaasti kantaa. Tammelan suhtautuminen liitoksiin on hänen mukaansa kuntalaisten ja valtuuston käsissä.

– Toki minun pitää asiaan perehtyä, jotta voin tarvittaessa tehdä perustellun esityksen kunnanhallitukselle. Mielipide minulla on asiaan itsellänikin, mutta ei sitä ole aina pakko sanoa ääneen.

Hattulan kunnanjohtajana työskennellessään Pura puolusti voimakkaasti pienen kunnan oikeutta itsenäisyyteen.

Portaasta ohjeita

Evästystä kunnanisän tehtäviin Pura on saanut Portaan parlamentista. Porukassa oli jo ehdotettu, että aamuisia kokoontumisia voidaan aikaistaa, jotta kunnanjohtajalle ehditään antaa ohjeet.

– Rohkeimmat ovat esittäneet, että Tammelan hallinnollinen keskus pitäisi siirtää Portaaseen. Porukassa on mukana monta lapsuudenystävää ja heidän suhtautumisensa on ollut kovin myötäelävää ja tukevaa.

Itse Pura oli väläytellyt vaimolleen ajatusta Helsingin ja Tammelan kuntaliitoksesta.

– Jos kunnanjohtajan työhön suhtautuu tosikkomaisesti, se käy nopeasti raskaaksi, Pura hekottaa.

Kokemuksesta Pura tietää, ettei kunnanjohtajan työssä kaikkea voi suunnitella ennakolta. Kunnassa tulee jatkuvasti eteen myös yllättäviä asioita.

– Harvoin menneen 18 vuoden aikana tiesin aamulla, mitä päivän aikana on edessä.

Kunnan henkilöstölle Pura lähettää terveisiä, ettei häntä tarvitse kavahtaa, mutta silmillekään on turha hyppiä.

– Toivon, että henkilökunta ymmärtää, etten ole tulossa heitä komentelemaan. Toisaalta olen myös viraston päällikkö sen aikaa kun olen. En minä sinne vain ihmettelemään ole menossa. (HäSa)

Menot