Kanta-Häme

Validia-koti panostaa turvallisuuteen

Palvelupäällikkö Piritta Mattila on laittanut aamulla Validia-kodin asukkaiden huoneiden oviin symbolit, jotka kertovat yhdellä silmäyksellä, miten asukas liikkuu. Kodin 46 asukkaasta vain pari pääsee pois rakennuksesta omin avuin.

Jos talossa syttyy tulipalo, on autettavia paljon. Asukkaat pitäisi saada turvaan parissa minuutissa, eikä silloin ole epäröinnille aikaa. Silloin voi jo pienessä kortissa oleva pyörätuolin tai sängyn kuva pelastaa monta sekuntia.

– Olisi aivan hirvittävää, jos talossa syttyisi tulipalo ja asukkaille tapahtuisi jotakin. En haluaisi elää sellainen asia tunnollani, Piritta Mattila sanoo.

Kanta-Hämeen pelastuslaitos palkitsee hämeenlinnalaisen Validia-kodin tällä viikolla hienosti hoidetusta turvallisuustyöstään. Paloinsinööri Markku Lauronen kehuu ennen kaikkea kodissa säännöllisesti järjestettäviä harjoituksia ansiokkaiksi.

– Validia-kodissa on tehty paljon enemmän kuin laki vaatii. Minuun teki suuren vaikutuksen se, että kaikki kodin asukkaat on mainittu nimeltä ohjeissa. Kaikki tietävät heti, missä kunnossa asukas on, jos hänet täytyy siirtää nopeasti, Lauronen sanoo.

Aiemmin tunnustusta on jaettu yksityisille ihmisille, jotka ovat toimineet mallikkaasti esimerkiksi liikenneonnettomuuden uhreja auttasessaan. Validia-koti on ensimmäinen yritys tai yhteisö, joka saa kunniaa tekemästään työstä.

Harjoitukset lisäävät motivaatiota

Kolme vuotta sitten Hämeenlinnan Jukolassa avatussa Invalidiliiton Asumispalvelu Oy:n Validia-kodissa asuu 46 huonokuntoista vanhusta. Piritta Mattilan mukaan kyseessä on nimenomaan vanhusten koti, ei laitos.

– Tämä on vanhusten viimeinen koti, sillä me annamme täällä myös saattohoitoa, Mattila korostaa.

Koska Validia-koti valmistui vasta syksyllä 2010, on sen paloturvallisuus hyvällä tasolla. Turvallisuussunnitelmaa päivitetty jo monta kertaa ja kun Piritta Mattila aloitti työnsä kodissa, jatkettiin suunnitelman viilausta. Nyt kodissa on varauduttu kaikkiin mahdollisiin riskitilanteisiin aina kaasuräjähdyksestä tulipaloon ja putkivahinkoon.

Hyvätkään suunnitelmat eivät auta, jos ne eivät ole käytössä.

– Suunnitelma on sähköisessä muodossa, mutta myös kaikissa tiimeissä turvallisuuskansioissa. Lisäksi siitä on tehty arkikäyttöön tarkoitetut liuskan mittaiset käytännön ohjeet. Ohjeissa on kerrottu, miten pitää toimia ja ketkä ovat mistäkin asioista vastuussa, Piritta Mattila kertoo.

Validia-koti on hädän hetkellä vaativa paikka. Kodissa työskentelee vuorotöissä 30 hoitajaa ja kolme keittiötyöntekijää. Piritta Mattila sanoo kuitenkin henkilökunnan olevan hyvin motivoitunutta.

– On pakkokin olla. Eniten motivaatiota kasvatetaan erilaisilla pelastusharjoituksilla, joita järjestetään monta kertaa vuodessa. Niissä joku työntekijöistä esittää asukasta, joka pelastetaan savun keskeltä. Harjoitusten jälkeen pidetään yhteenveto, jonka aikana keskustellaan, miten harjoitus meni ja miten sen olisi pitänyt mennä. Harjoitukset ovat minun mielestäni paras tapa saada tieto perille, Mattila sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020