fbpx
Kanta-Häme

Välillä viisi minuuttia, välillä viisi tuntia

Maakunnallisen sosiaalipäivystyksen vetäjä, johtava sosiaalityöntekijä Anna-Leena Vaara selaa kädessään olevaa paperinippua. Siihen on kirjattu sosiaalipäivystyksen kolmen ensimmäisen toimintakuukauden työtehtävät.

– Kyllä töitä on riittänyt ja se näissä näkyy, että sitä mukaa kun meistä tiedetään paremmin, myös yhteydenottoja tulee enemmän, Vaara kertoo.

Forssasta vasta muutamia

Hämeenlinnan seudulta tehtäviä on tullut koko ajan eniten, mikä ei sinänsä ole ollut yllätys. Hämeenlinnalla, Hattulalla ja Janakkalalla oli aiemmin yhteinen sosiaalityöntekijöiden varallaolojärjestelmä, joten viranomaiset osaavat ottaa yhteyttä päivystykseen.

– Myös Riihimäen seudulla oli varallaolo ennestään, joten sieltäkin on yhteydenottoja tullut, mutta Forssan seudulta niitä on vasta muutama.

Maakunnan yhteinen sosiaalipäivystys toimii arki-iltaisin kello 16-24 ja viikonloppuisin kellon ympäri. Vaara kertoo, että töiden ja työaikojen suunnittelu on vielä ollut hieman hankalaa.

– Koskaan ei tiedä etukäteen, mitä illan aikana tulee. Välillä esimerkiksi viikonloput saattavat olla todella rauhallisia, ja arki-iltana onkin monta tehtävää.

Työtilat poliisilaitoksella

Sosiaalipäivystyksen asiakkaat eivät ota yhteyttä suoraan päivystykseen, vaan tehtävät tulevat hätäkeskuksen (112) kautta. Vaaran työhuone sijaitsee kaupungintalo Wetterillä, mutta varsinaisen päivystyksen työtilat ovat Kanta-Hämeen poliisilaitoksen yhteydessä.

– Se on kätevää, sillä usein lähdemme liikkeelle poliisien kanssa, Vaara kertoo.

Tosin moni tehtävä on sellainen, etteivät sosiaalipäivystäjät välttämättä lähde minnekään, vaan asioita järjestellään puhelimitse.

– Joku juttu selviää puhelimessa viidessä minuutissa ja sitten taas voi olla sellainen tehtävä, että lähdemme liikkeelle ja siinä menee viisi tuntia, Vaara selvittää.

Kun hän viimeksi päivysti itse, arki-iltaan osui viisi työtehtävää. Ne vaihtelivat lastenkotikarkulaisesta ja näpistelleistä nuorista yksin asuvan vanhuksen omaisten yhteydenottoon.

– Suurin osa tehtävistä on sellaisia, joiden yhteydessä tehdään lastensuojeluilmoitus. Sellainen tehdään esimerkiksi perheväkivaltatilanteesta, jos lapsia on paikalla tai esimerkiksi, jos alaikäinen näpistelijä jää kiinni. Ja paljon on juuri karkulaisia, joita haetaan poliisin kanssa. Lasten kiireellisiä huostaanottoja sen sijaan on ollut tapauksista vain muutama.

Sosiaalipäivystyksessä työskentelee Vaaran lisäksi kolme sosiaalityöntekijää. Lisäksi Forssan ja Riihimäen Ankkuri-työntekijät tekevät päivystyksen työvuoroja.

Tällä hetkellä sosiaalipäivystys toimii kokeiluna, joka jatkuu vuoden 2013 loppuun. Siihen mennessä päätetään toiminnan jatkosta. (HäSa)

Menot

Uusimmat