Kanta-Häme

Välimeren tuuli pyörähti Hätilään

Hätilässä puhaltavat Välimeren tuulet.

Ei oikeasti, vaan Hätilänkatu 1:een eli entisen postin ja Erämaailman tiloihin avatun Bora-ravintolan nimi viittaa yhteen Välimeren tuulista.

Nimeä ei ole hatusta temmattu. Sen taustalta löytyy tarina – ja ihmiset tykkäävät tarinoista.

– Bora tarkoittaa kylmää pohjoistuulta, johon me tuomme ruualla ja asiakaspalvelulla lämpöä, ravintoloitsija Erkan Yildirim valottaa.

Hän perusti ravintolan veljensä Abdulkerim Yildirimin kanssa. Veljeksillä on aiempaa kokemusta niin tamperelaisen kahvilan kuin Hämeenlinnan Hätilässä ja Forssassa olevien pizzerioiden pitämisestä.

– Halusimme tehdä oikean ruokaravintolan, jossa voi istua rauhassa itsekseen, ystävien tai perheen kesken, Erkan Yildirim sanoo.

 

Väreissä ei Bora-ravintola kylve, paitsi ruoka-annoksissa. Tilaa ravintolassa on liki 400 neliömetriä. Tunnelma on, kuin olisi jazz-klubilla, josta saa ruokaa.

– Avarassa tilassa näkee joka suuntaan. Olemme avoimia asiakkaidemme kehitysehdotuksille, mutta soittajia tänne tuskin tulee. Bora ei ole baari.

Ravintolaan sisälle päästäkseen ei tarvitse virittää kravattia kaulaan – vaikka tilat muuntautuvat vaikka hääjuhliin.

– Ruokailemaan voi tulla vaikka työhaalareissa. Syödessä kaikki ihmiset ovat samalla viivalla.

 

Taustatyötä uuden ravintolan tekemiseen Yildirimin veljekset tekivät pitkään. Myös tilojen remontissa hujahti puoli vuotta.

– Tutkimme ravintoloita yhä uudestaan niin Suomessa kuin ulkomailla. Vastaavaa välimerellistä ruokatarjontaa ei ole ennen Hämeenlinnassa koettu, Yildirim sanoo.

Palvelun kehittämiseksi Boran väki haluaa kuulla asiakkaan palautteen kuin palautteen vaikka somessa.

– Ei siis tarvitse kehua annosta, jos se ei vastaa omia makumieltymyksiä. Se on fifty-sixty, niin kuin mäkikotka Matti Nykänen sanoo, Yildirim naurahtaa.

 

Itä-Turkin kurdialueelta kotoisin oleva Yildirim kertoo vaimonsa kutsuvan häntä “hulluksi yrittäjäksi”, joka rauhoittuu kotonaan Turengissa perheensä, sekä kotieläinten kanssa.

– Työskentelin aikoinaan Alanyassa sisäänheittäjänä, kunnes heitin nykyisen vaimoni ravintolaan. Suomen luonto on kauneinta maailmassa, oli sitten kesä tai talvi.

Suurimmiksi eroiksi suomalaisen ja turkkilaisen kulttuurin välille hän mainitsee kaiken.

– Niissä ei ole mitään samaa. Siksi suomalaisuuteen tutustuminen on ollut iso ja hieno seikkailu. HäSa