Kanta-Häme

Valinnat sujuivat ennakoidusti

Kaupunginvaltuusto vaihtoi puheenjohtajistonsa lähes kokonaan vuoden ensimmäisessä kokouksessa. Ainoa, joka jatkaa vanhasta johdosta, on puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.).

Yllätyksenä muutokset eivät tulleet. Osa niistä oli sovittu jo vaalikauden alussa eli Ritva Oinosen (vas.) pesti 1. varapuheenjohtajaksi ja Päivi Siepin (vihr.) 3. varapuheenjohtajaksi. Myös Jari Koskisen (kok.) nousu 2. varapuheenjohtajaksi oli etukäteen tiedossa.

Kaupunginhallitus jatkaa lähes entisessä kokoonpanossaan Sari Raution (kok.) johdolla. Hallituspaikasta kieltäytyneen Tapio Vekan (kok.) tilalle nousi niin ikään odotetusti varapaikalta Vesa Kaloinen (kok.).

Vaalien jälkeen tehdyn sopimuksen mukaisesti hallitukseen nousi nyt Teija Arvidsson (kd.).

Kaloinen nousee myös kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtajaksi. Vekan tilalle konsernijaostoon nousee Juha Tuomi (kok.).

Kokoomuksen kunnallisjärjestö ja valtuustoryhmä esittivät alunperin Helena Hirviniemeä, mutta valinta olisi tehnyt jaoston liian naisvaltaiseksi.

Valinnat olivat sen verran yksimielisiä, että niistä saatiin listat jo ennen kokouksen alkua.

Kiitosta puolin ja toisin

Vuoden ensimmäisen kokouksen esityslista oli lyhyt ja kokous olikin ennätysmäisen nopea, vain reilun tunnin pituinen.

Poikkeuksellisesti ei edes äänestetty kertaakaan. Pikemminkin valtuutetut ryhtyivät kehumaan toisiaan erityisesti, kun kyse oli SDP:n valtuustoryhmän aloitteesta Hanssin-Jukan palauttamiseksi Hämeenlinnaan.

Kuten tiedetään, se on toteutumassa. Yksi puuhamiehistä Pekka Kääriäinen (kok.) muistutti, että siitä on oikeastaan kiittäminen Tuurin kyläkauppiasta Vesa Keskistä.

– Kun kuulin Keskisen olevan koneesta kiinnostunut, soitin välittömästi liikekeskuksen toimitusjohtajalle Kari Päivärinnalle, että eiköhän hoideta Hanssin-Jukka kotiin, Kääriäinen muisteli ja kiitteli vielä demareita aloitteesta.

Kiemunki muistutti keskustelun päätteeksi, että paljon hankkeen eteen teki töitä myös koneen Hämeenlinnan pelastaneen lentomestari Osmo Rantalan veljenpoika Immo Rantala.

Ensi viikolla Hanssin-Jukan perinneyhdistys kertoo tarkemmin hankkeen etenemisestä ja aikataulusta, luonnollisesti Tuulosessa pidettävässä tilaisuudessa.

Verkoista kiistaa

Valtuuston esityslistalla oli myös hyvin painavaa asiaa eli elinvoimaohjelma sekä palvelu- ja hankintaohjelman nykyvaiheesta raportointi.

Kommenteista saattaa päätellä sen, että ainakin palveluverkoista tullaan vuoden kuluessa kiistelemään.

Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) piti itsestään selvyytenä, että muuttuneessa tilanteessa on esimerkiksi viime kesäkuussa tehty kouluverkkopäätös otettava tarkasteluun.

Kokoomuksen Helena Lehkonen taas painotti, että tulevat ratkaisut on tehtävä kesäkuisen palveluverkkopäätöksen pohjalta. Myös Kari Ilkkala (ps.) kehotti malttiin ja varotti lyhytnäköisistä päätöksistä. (HäSa)