Kanta-Häme

Valio jatkaa tehdasinvestointejaan

Valio oy:n toimitusjohtaja Pekka Laaksonen muistuttaa maitoalan olevan nykyisin harvoja aloja, joka pärjää.

– Tämä vuonna maidontuottajat investoivat noin viisi prosenttia kaikista Suomen tehdasinvestoinneista. Lähivuosina investoinnit lähestyvät kymmentä prosenttia. Tämä ei kuitenkaan kerro meidän hyvyydestämme, vaan siitä, että muualla tapahtuu tosi vähän.

Valiolla on menossa mittava investointiohjelma tuotantokapasiteetin lisäämiseksi.

– Joka luulee, että suomalainen maidontuotanto selviää pitkän päälle sillä, että maito kirnutaan voiksi ja kurri myydään paketissa, on väärässä. Uudistamisen tarve on merkittävä. Valiolla on edessään yksi suurimmista rakennemuutoksista, mikä yrityksellä on ollut sen yli satavuotisen historian aikana. Tuottajilta saamamme maito on kyettävä jalostamaan entistä arvokkaimmiksi tuotteiksi.

Laaksonen puhui Osuuskunta Länsi-Maidon tuottajaväelle Hämeenlinnassa tiistaina.

Uusia investointeja

Valiolla on Suomessa 16 tuotantolaitosta. Tänä vuonna niiden tuotannon kehittämiseen investoidaan noin 150 miljoonaa euroa. Laaksosen mukaan sama määrä tullaan käyttämään investointeihin seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Lapinlahdelle on valmistumassa jauhetehdas ja kotimaista polttoainetta käyttävä kattilalaitos.

Toukokuussa Valio ilmoitti kahdesta uudesta investoinnista. Tampereen meijeriin rakennetaan erikoismaitojen valmistuskapasiteettia 30 miljoonalla eurolla. Seinäjoen tehtaalle on suunnitteilla reilun 36 miljoonan euron investointi rahkanvalmistukseen.

Liittymää odotetaan

Valion hallitus päätti viime syyskuussa aloittaa uuden tuoretuotteita valmistavan tuotantolaitoksen esisuunnittelun. Riihimäen Herajoella sijaitseva Valion tuoretuotemeijeri on jo 45 vuoden ikäinen. Laitosta on uusittu ja laajennettu vuosien varrella, mutta tuotantoa ei enää pystytä laajentamaan nykyisellä tontilla.

– Sopimukset 53 hehtaarin suuruisesta tontista on tehty. Uuden meijerin rakentaminen edellyttää vielä moottoritieliittymän rakentamista. Tämän jälkeen Valion hallitus voi päättää uuden meijerin rakentamisesta mahdollisesti jo tänä vuonna. Siitä on tulossa Valion suurin tuotantolaitos.

Ensimmäisessä vaiheessa uuteen laitokseen siirretään Riihimäen vanhasta meijeristä pidemmälle jalostettuja tuotteita, joiden valmistamiselle ei riitä enää kapasiteettia.

Työpaikat säilyvät

Myös Turengin tehtaalta tiettyjä UHT-tuotteita siirretään Riihimäelle. Turengin tehdas tulee keskittymään äidinmaitotuotteiden ja lastenruokien valmistukseen.

Turengin tehtaalla käynnistyy tänä syksynä noin 11 miljoonan euron investoinnit. Laaksonen puhuu hitech-tehtaasta, johon panostetaan.

– Tehtaalla on 120 työntekijää. Työpaikat eivät investoinnin myötä lisäänny, mutta ne säilytetään. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic