fbpx
Kanta-Häme

Valion uutuusmaito ei pala pohjaan

On kulunut melkein kymmenen vuotta siitä, kun Valion suurilla ideapäivillä saatiin ajatus maidosta, joka ei koskaan palaisi pohjaan. Jo tuolloin tiedettiin, että ns kalvosuodatustekniikalla voidaan erottaa maidosta paitsi laktoosi myös proteiini.

Kiehu syntyi, kun maidosta poistettiin heraproteiini, joka on hyvin herkkää kuumuudelle. Ravitsemuksellisesti maito ei heran poistosta kärsinyt, sillä suurin osa maidon proteiinista on ns kafeiiniproteiinia.

– Yhden uuden tuotteen kehittelyyn menee vuosia. Nytkin meillä on vireillä jo jokunen uusi tuote maidosta, mutta ne vievät aikansa. Ei tämän päivän globaalissa maailmassa pelkällä punaisella maidolla pärjätä, tuotekehityspäällikkö Tiina Hämäläinen Valiolta sanoo.

Valio on 110-vuotisen historiansa aikana kehittänyt maidosta monenlaista. Ilman nobelisti Artturi Ilmari Virtasta tuotekehitys olisi tuskin voimissaan yli sata vuotta myöhemmin. A.I.Virtasta on nimittäin kiittäminen paitsi suomalaisesta säilörehusta myös voista.

Tiina Hämäläinen huomauttaa, että juuri voi on Valion kautta aikojen suurimpia hittituotteita.

– Suomalaista voita arvostetaan vieläkin maailmalla, Hämäläinen sanoo.

Voin jälkeen hitiksi nousivat laktoosittomat tuotteet joihin haettiin patentti niin kuin nytkin pohjaan palamattomalle maidolle.

– Tuotekehityksen merkitys kasvaa koko. Laktoosittomien tuotteiden lanseeraus oli valtavan iso asia. Ensin syntyivät hyla-tuotteet ja sitten kokonaan latoosittomat tuotteet vuonna 2001. Vaikka moni ajattelee, että Kiehun jälkeen on vaikea keksiä mitään uutta, on uusia ideoita jo työn alla monia, Hämäläinen huomauttaa.

Valio lanseeraa vuosittain noin sata uutuustuotetta, joista suurin osa on erilaisia makuyhdistelmiä jo tutuista tuotteista.

Tuotekehityspääällikkö Tiina Hämäläinen kehaisee Kiehua arjen pelastajaksi.

– Kiehu kestää kuumentamisen ja keittämisen tavallista maitoa paremmin. Maitopohjaista ruokaa ei tarvitse sekoittaa ja vahtia koko ajan, vaan sen voi antaa kypsyä rauhassa, Hämäläinen neuvoo.

Kiehua ei viedä vielä tänä vuonna ulkomaille, vaan siitä poistetaan ensi vuoden aikana vielä laktoosi. Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, on ulkomaiden vuoro vuonna 2017.

Maidolla ei ole muualla Euroopassa yhtä suurta merkitystä kuin Suomessa.

– Maitoa käytetään ruokajuomana käytännössä vain Pohjoismaissa. Monissa maissa maito on tärkeä osa kahvia, Hämäläinen sanoo.

Menot